Hlavní obsah

Americká NASA si pořizuje superpočítač za 300 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) si za 15 miliónů dolarů (asi 300 miliónů Kč) pořizuje kvantový počítač, fungovat by měl od letošního podzimu. Zařízení podle zpravodajského serveru BBC nabídne až 3600krát vyšší výpočetní rychlost než běžné počítače.

Foto: archiv, Právo

Článek

Procesor počítače D-Wave Two má na rozdíl od běžných strojů využívat takzvaný tunelový jev, který umožní vyřešit některé typy matematických dotazů ve zlomcích vteřiny. Procesor v podstatě dokáže najednou prověřit všechna možná řešení a následně vybrat to nejlepší.

Pro srovnání: operaci, kterou běžný počítač vyhotoví za 30 minut, dokáže zmíněný stroj dokončit za méně než půl vteřiny.

Příkladem využití je kombinatorická matematika. Obchodní zástupce, který potřebuje navštívit několik měst během jednoho dne, chce znát nejkratší cestu. Procesor D-Wave Two dokáže porovnat všechny možnosti naráz, než aby přistupoval k hodnocení každého řešení zvlášť.

Zařízení bude v areálu NASA v Amesově výzkumném středisku v Kalifornii. NASA bude přístroj používat k plánování a řešení problémů. Podíl na přístupu k výpočetnímu výkonu získají i vědci z univerzit.

Kanadská společnost D-Wave Systems, která počítač vyrábí, v uplynulých letech vzbudila mezi odborníky na kvantové počítače nedůvěru. Někteří totiž tvrdili, že jejich stroj kvantové jevy vůbec nevyužívá.

Kvantové počítače pro operace s daty využívají fenomény známé z kvantové mechaniky, například superpozice nebo kvantové provázání částic. D-Wave Systems, na rozdíl od jiných kvantových počítačů, využívá metodu takzvaného kvantového žíhání, což je způsob, jak ze všech možností vytřídit to nejlepší matematická řešení. Žíhání umožňuje fyzikální efekt takzvaného kvantového tunelování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám