Hlavní obsah

Amazonu hrozí v EU pokuta přes 425 milionů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Americkému internetovému obchodu Amazon hrozí v Evropské unii pokuta přes 425 milionů dolarů (zhruba devět miliard Kč). Informoval o tom list The Wall Street Journal s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Pokuta je podle zdrojů součástí návrhu, se kterým přišel lucemburský úřad pro ochranu osobních údajů CNPD. Kauza souvisí s údajným porušováním pravidel Evropské unie na ochranu soukromí, jež jsou známá pod zkratkou GDPR (General Data Protection Regulation).

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Logo na logistickém centru Amazonu

Článek

Společnost Amazon by tak podle listu mohla dostat nejvyšší pokutu, jaká byla dosud v rámci těchto pravidel vyměřena. Jeden ze zdrojů uvedl, že případ souvisí s tím, jak Amazon shromažďuje a využívá osobní údaje jednotlivců. Odmítl však poskytnout podrobnosti o konkrétních obviněních vůči podniku.

Návrh CNPD ještě musí schválit úřady pro ochranu osobních údajů v ostatních členských zemích EU. Tato procedura by mohla trvat několik měsíců a mohla by vést k výrazným změnám podoby návrhu, včetně úpravy výše pokuty. CNPD je v oblasti ochrany soukromí hlavním regulátorem Amazonu v EU, protože podnik má evropské ústředí v Lucembursku.

Google ve Francii zaplatí miliardovou pokutu

Ekonomika

Pokuta navrhovaná CNPD by odpovídala zhruba dvěma procentům loňského čistého zisku Amazonu, který činil 21,3 miliardy dolarů, a o něco více než desetině procenta jeho tržeb, jež dosáhly 386 miliard dolarů. V rámci GDPR mohou regulátoři za některá pochybení vyměřit pokutu v hodnotě až čtyř procent ročních tržeb daného podniku, upozorňuje The Wall Street Journal.

Amazon je největším internetovým obchodem na světě. Zakladatelem a výkonným ředitelem podniku je Jeff Bezos, který je v současnosti nejbohatším člověkem na světě. Hodnota jeho majetku se podle údajů agentury Bloomberg pohybuje kolem 191 miliard dolarů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám