Hlavní obsah

Aeronet a stovky dalších. Sdružení zveřejnilo seznam zablokovaných českých domén

Sdružení CZ.NIC, které je správcem českých domén s koncovkou .CZ, začalo od čtvrtka zveřejňovat seznam zablokovaných internetových stránek. Ten již nyní čítá 760 doménových jmen, nechybí mezi nimi ani v únoru zablokované dezinformační weby, jako je například Aeronet.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Seznam zablokovaných domén je k nahlédnutí volně na internetu, přímo na stránkách sdružení CZ.NIC. Jeho představitelé přislíbili, že jej budou automaticky aktualizovat každý den.

Foto: repro CZ.NIC

Seznam zablokovaných domén v Česku.

„Smyslem zveřejnění tohoto seznamu je zvýšit transparentnost vyřazování jmen domén z DNS. Soupis z různých důvodů nevyhovujících domén bude pravidelně aktualizován a zájemci v něm vedle těchto záznamů najdou také důvody, proč k blokaci došlo. V tuto chvílí je zablokováno 760 jmen domén, platný seznam vyřazených jmen domén bude generován jednou za hodinu,“ uvedl Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

Důvodem pro zablokování může být vyplnění nesprávných údajů o držiteli jména domény, může k němu dojít ale také z rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení nebo soudu či na základě článku 17 pravidel registrace jmen domén.

Aeronet dopsal. Vláda rozhodla o zablokování dezinformačních webů

Domácí

Blokace dezinformačních webů

Právě kvůli poslednímu zmiňovanému důvodu – na základě článku 17 pravidel registrace jmen domén – byly zablokovány na konci února dezinformační weby Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz.

„Agrese Ruské federace vůči Ukrajině dlouhodobě doprovází dezinformační kampaň v řadě internetových médií, která využívají českou národní doménu. Protože se tyto informace cíleně nezakládají na pravdě a prokazatelně podněcují k šíření vykonstruovaných fám, sdělení a nestability ve společnosti, rozhodli jsme se po konzultacích s nejvyššími představiteli státu tato výrazná dezinformační internetová média zablokovat,“ prohlásil tehdy Filip.

Zablokování dezinformačních webů snížilo jejich návštěvnost na polovinu. Vyplývá to z informací občanského hnutí Čeští elfové, které bojuje proti dezinformacím.

Zablokování zabralo. Návštěvnost dezinformačních webů klesla na polovinu

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám