Hlavní obsah

Slovensko chystá zákon na nenávist a dezinformace na internetu

Slovensko chystá zákon, kterým chce přimět internetové platformy a provozovatele sociálních sítí, aby odstraňovali z webu nenávistné příspěvky a jiný škodlivý obsah. ČTK o tom informovalo ministerstvo investic, regionálního rozvoje a informatizace.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Při přípravě normy se ministerstvo inspirovalo podobnou právní úpravou v Německu a chystaným unijním nařízením ohledně digitálních služeb.

Nebezpečné, byť výnosné eldorádo, které se vytvořilo z nekontrolovaného nenávistného a nepravdivého obsahu, musí skončit.
Veronika Remišová, vicepremiérka SR

„Dva roky boje s pandemií a nyní i válka na Ukrajině nám všem ukázaly, jak zničující důsledky může mít šíření dezinformací, lží, propagandy a cílené nenávisti na internetu," uvedla ministryně informatizace a vicepremiérka Veronika Remišová.

Jak funguje záhadný svět proputinovských facebookových stránek

Internet a PC

Provozovatelé sociálních sítí a platforem v souvislosti se šířením škodlivého a nebezpečného obsahu podle Remišové vydělávají miliony eur a dosud nebyli schopni a ochotni zavést příslušná opatření s cílem zabránit rozšiřování dezinformací či nepřátelské propagandy.

„Nebezpečné, byť výnosné eldorádo, které se vytvořilo z nekontrolovaného nenávistného a nepravdivého obsahu, musí skončit," dodala.

Jsme v informační válce, myslí si polovina Čechů. Méně jich schvaluje blokaci webů

Domácí

Vicepremiérka uvedla, že nová právní úprava neomezí právo na svobodu slova a šíření informací, ale že cílem je zamezit zneužívání těchto základních svobod k podkopávání principů zákonnosti a demokracie.

Z dřívějšího průzkumu slovenského ministerstva vnitra vyplynulo, že tři čtvrtiny obyvatel Slovenska zaznamenaly nárůst nenávistných projevů ve společnosti. Skoro třetina respondentů pak uvedla, že se na internetu, sociálních sítích nebo na on-line hráčských platformách s násilným, zesměšňujícím nebo jinak znevažujícím obsahem vůbec nesetkává.

Soud nařídil dezinformátorce Liskové, ať se omluví poslankyni Richterové

Domácí

Slovensko po únorovém útoku ruských vojsk na Ukrajinu schválilo zákon, který umožňuje dočasně blokovat weby, jež například šíří dezinformace. Příslušný úřad tuto pravomoc v několika případech už využil.

Reklama

Výběr článků

Načítám