Hlavní obsah

Získali i data ministrů. Policie šetří únik osobních dat 110 000 Litevců

Vilnius

Litevská policie vyšetřuje únik osobních dat 110 000 lidí, včetně pěti ministrů a starosty hlavního města Vilniusu. Jde o údaje zákazníků společnosti CityBee, která v Litvě provozuje sdílené automobily. Firma potvrdila pravost uniklého seznamu, jenž obsahuje osobní identifikační čísla, obdobu českých rodných čísel, a zároveň ujistila, že mezi údaji nejsou informace o platbách, píše agentura Reuters.

Foto: archív společnosti CityBee

Ilustrační foto

Článek

"Je nám to velmi líto. Jsem jednou z obětí úniku, protože službu používám, takže velmi dobře rozumím tomu pocitu nedostatečného bezpečí," řekl ředitel společnosti CityBee Kristijonas Kaikaris a vyzval zákazníky, aby „nepanikařili”.

Seznam klientů společnosti se objevil na hackerské webové stránce. Ve fóru hackerů se psalo, že ho kdosi získal z nezabezpečené zálohy databáze v roce 2018 a pak ho nabídl k prodeji za 1000 dolarů (přes 21 000 korun) v bitcoinech, přiblížila agentura Reuters.

Bitcoin poprvé překonal hranici 50 000 dolarů

Internet a PC

Litevský úřad pro ochranu osobních údajů nyní prověří, zda společnost CityBee správně zajistila osobní data svých zákazníků. Pokud tak neučinila, hrozila by jí pokuta až 20 milionů eur (přes 516 milionů korun) nebo ve výši čtyř procent z jejího obratu. V celé Litvě žije kolem 2,7 milionu obyvatel.

Uživatelé společnosti CityBee by proto měli neprodleně změnit hesla. Neplatí to přitom pouze pro stránky dané služby, ale také pro jakékoliv další weby, kde používají stejné přihlašovací údaje.

Tisícovka ukradených hesel se válela na internetu. Stáhnout si je mohl kdokoliv

Bezpečnost

Jak má vypadat správné heslo?

O bezpečnosti hesla rozhoduje i jeho délka. Speciální programy hackerského podsvětí dokážou čtyřmístné heslo, složené z číslic od nuly do devítky, prolomit za dvě minuty.

Výkon dvoujádrových a čtyřjádrových procesorů totiž dovolí za jednu sekundu prověřit na běžné počítačové sestavě až 100 možných kombinací.

Bezpečné heslo by mělo mít minimálně šest znaků a mělo by obsahovat číslice a ideálně velká i malá písmena. Heslo by naopak v žádném případě nemělo být tvořeno jménem uživatele, jednoduchými slovy (jako například „heslo”) nebo pouhou posloupností číslic.

Reklama

Výběr článků

Načítám