Hlavní obsah

Zaznamenali jsme desítky hackerských útoků, přiznala americká centrální banka

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než pět desítek případů narušení kybernetické bezpečnosti řešili v uplynulých letech bezpečnostní experti americké centrální banky (Fed). Podle interního vyšetřování za nimi stáli hackeři či zpravodajci. Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Sídlo americké centrální banky (Fed)

Článek

Všechny útoky jsou popsány v dokumentu, který si agentura Reuters vyžádala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Zástupci Fedu však jednotlivé případy oficiálně nechtěli komentovat.

Ze zveřejněných dat tak bohužel není jasné, zda se během útoků podařilo hackerům či zpravodajcům odcizit nějaké peníze či citlivé údaje jednotlivých klientů. Jisté je nicméně to, že útočníci dokázali zabezpečení banky překonat a dostat se do jejích systémů. Jinými slovy – minimálně v případě zpravodajců – mohlo jít o špionáž.

Všechny útoky se měly odehrát mezi lety 2011 a 2015, zástupci banky o nich informovali až nyní v dokumentu připraveném pro agenturu Reuters.

Ve hře jsou stovky miliónů

Zprávy o kybernetických útocích na Fed přicházejí jen pár týdnů poté, co se ukázalo, že zatím neznámí hackeři připravili banky o stovky miliónů korun.

Například z účtu bangladéšské centrální banky, který je vedený právě u Fedu, zmizelo loni 81 miliónů dolarů, tedy v přepočtu více než 1,9 miliardy korun. [celá zpráva]

Ekvádorská banka Banco del Austro (BDA) pak v květnu uvedla, že měla během útoku přijít o 12 miliónů dolarů (bezmála 290 miliónů korun). [celá zpráva]

K penězům se dostali snadno

K penězům se přitom počítačoví piráti dostali v obou případech až neuvěřitelně snadno, způsob provedení byl při obou útocích do posledního puntíku stejný. Nejprve do počítačů v bance propašovali viry, díky kterým získali přístupové kódy do SWIFT systému.

Ve virtuálním světě jedniček a nul je to stejné jako získat klíče od bankovního trezoru. SWIFT systém totiž jednotlivé banky využívají jako bezpečnostní standard k ověřování transferů mezi sebou. Pomocí něj jsou schopny získat jakési podpisové klíče, na základě kterých se pak identifikuje jedna finanční instituce před druhou klidně i na druhém konci planety. Zjednodušeně řečeno, banky se takto při komunikaci poznají.

A právě toho využili kyberzločinci. Po získání kódů do SWIFT systému začali pomalu provádět jednu platbu za druhou. Aby nebyla jejich činnost příliš nápadná, převáděli jen něco málo přes milión dolarů denně. Tak si jejich práce nevšimli zaměstnanci banky několik dní.

Ani při jednom ze zmiňovaných útoků se nepodařilo počítačové piráty vypátrat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám