Hlavní obsah

Z banky ukradli hackeři stovky miliónů. Deset dní si jich nikdo nevšímal

Novinky, mif

Z amerických akčních filmových trháků by se dalo usuzovat, že velké banky patří k nejstřeženějším místům na této planetě a že si každý musí okamžitě všimnout byť jen jediného chybějícího dolaru. Opak je ale pravdou, jak dokazuje nově zmapovaný hackerský útok na ekvádorskou banku. Při něm si nikdo počítačových pirátů nevšímal dlouhých deset dní, díky čemuž si přišli na několik stovek miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Útok na banku Banco del Austro (BDA) se odehrál už v lednu 2015. Samotná banka o něm ale oficiálně informovala až nyní, v rámci žaloby se totiž domáhá ukradených stamiliónů zpět. Právě díky tomu se podařilo celý hackerský útok zmapovat, uvedla v pátek agentura Reuters.

Hackeři odcizili z BDA minimálně 12 miliónů dolarů, tedy v přepočtu bezmála 290 miliónů korun. K penězům se dostali až neuvěřitelně snadno. Nejprve do počítačů ve zmiňované finanční instituci propašovali viry, díky kterým získali přístupové kódy do SWIFT systému.

Je to stejné jako získat klíče od bankovního trezoru.

Ve virtuálním světě jedniček a nul je to stejné jako získat klíče od bankovního trezoru. SWIFT systém totiž jednotlivé banky využívají jako bezpečnostní standard k ověřování transferů mezi sebou. Pomocí něj jsou schopny získat jakési podpisové klíče, na základě kterých se pak identifikuje jedna finanční instituce před druhou klidně i na druhém konci planety. Zjednodušeně řečeno, banky se takto při komunikaci poznají.

A právě toho využili kyberzločinci. Po získání kódů do SWIFT systému začali pomalu provádět jednu platbu za druhou. Aby nebyla jejich činnost příliš nápadná, převáděli jen něco málo přes milión dolarů denně.

Patrně i kvůli tomu si pracovníci banky okamžitě nevšimli, že je něco v nepořádku. Jak upozornil server The Hacker News, zarazit neoprávněné transakce počítačovým pirátům se podařilo až po deseti dnech od prvního převodu. I to lze ale považovat za úspěch, protože v opačném případě by si hackeři odnesli ještě více.

Ukradené peníze chtějí zpět

Zástupci ekvádorské banky se však s tímto konstatováním patrně nechtějí smířit a své peníze požadují zpět. Protože se jim za více než rok nepodařilo peníze ani hackery vypátrat, chtějí své štěstí zkusit u soudu.

Zažalovali proto Wells Fargo – jednu z největších amerických bank. Právě z ní vylákali počítačoví piráti díky přístupu do SWIFT systému milióny dolarů, protože zde BDA má vedený účet. Zástupci BDA v žalobě tvrdí, že si „bankéři z Wells Fargo měli všimnout podezřelých transakcí“.

Wells Fargo však jakoukoliv vinu odmítá. V prohlášení pro agenturu Reuters v pátek zástupci americké banky prohlásili, že všechny „transakce byly provedeny podle pokynů přijatých přes ověřený SWIFT systém“.

Zatímco se banky dohadují, hackeři se mohou patrně radovat. Po měsících stopa vychladla a milióny dolarů byly postupně přeposílány a následně i vybrány přes banky v různých koutech světa.

Ztratilo se už 81 miliónů dolarů

Vše navíc nasvědčuje tomu, že se počítačové piráty nepodaří jen tak vypátrat. Podobným způsobem si totiž přišli také na 81 miliónů dolarů (1,9 miliardy Kč) z účtu bangladéšské centrální banky, vedeného u Federální rezervní banky (Fed) v New Yorku.

Při tomto útoku se také nabourali do SWIFT systému pomocí škodlivého kódu. Vyšetřování této velké bankovní loupeže letos v dubnu navíc ukázalo, že bankéři nepoužívali firewall. Jinými slovy tak hackerům banka naservírovala peníze doslova na zlatém podnosu.

Podle vyšetřovatelů bylo zřejmé, že se lidé starající o miliardové transakce snažili ušetřit. Další síťová technika, kterou vyšetřovatelé kontrolovali, totiž byla pořízena z druhé ruky. Například nákupem síťových přepínačů z bazaru přitom banka ušetřila maximálně tak pár stovek dolarů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám