Hlavní obsah

Zaplaťte, nebo vás odřízneme. Vyděrači to zkoušejí přes internet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádné zdlouhavé prolamování zabezpečení ani hledání dosud neobjevených trhlin v nejpoužívanějších programech. Kyberzločinci v posledních týdnech své oběti na útoky dopředu upozorňují. Tvrdí jim, že pokud nezaplatí výkupné, zahltí jejich síť takovým způsobem, že ji v podstatě odříznou. Nová vlna útoků cílí především na firmy. Upozornil na to Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ.

Foto: Profimedia.cz

Kyberzločinci požadují výkupné.

Článek

Před případným útokem útočníci varují formou e-mailové zprávy. V té příjemce upozorní, že na jeho servery, případně služby, bude proveden DDoS útok.

„Případy vydírání, při nichž jsou od provozovatelů služeb požadovány platby v bitcoinech, se v poslední době objevují častěji. Vydírání spočívá v hrozbě plánovaného DDoS útoku o deklarované síle až 400 Gbps. I když je výsledná síla útoku v řádu několika desítek Gbps, může útok výrazně omezit poskytování služeb,“ varoval Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Útočili už na Slovensku

Podobný styl útoku vyzkoušeli počítačoví piráti před pár dny na sousedním Slovensku. Vzali si na mušku telekomunikační společnost VNET, která kromě připojení k internetu nabízí lidem také příjem digitálního televizního signálu a telefonní linky.

Pro zajímavost právě přes datová centra společnosti VNET proudí asi pětina slovenského internetu. Útočníkům se podařilo služby tohoto poskytovatele vyřadit z provozu na více než půl hodiny. Menší cíl, například nějaký e-shop, by tak nejspíše mohl být vyřazen z provozu na daleko delší dobu.

Nezáleží na tom, zda oběť bude, či nebude na výzvu reagovat.
Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ

Podle bezpečnostních expertů přitom nehraje roli, zda se oběti takového útoku budou snažit s útočníkem vyjednávat, či nikoliv. „Upozorňujeme, že podle dosavadních poznatků nezáleží na tom, zda oběť bude, či nebude na výzvu reagovat, útoky probíhají náhodně,“ konstatoval Bašta.

Útok pocházel z různých koutů světa, vystopovat útočníky tak bude v tomto případě prakticky nemožné. To je koneckonců i jeden z hlavních důvodů, proč vyděrači požadují platbu ve virtuální měně bitcoin – dohledat příjemce je také prakticky nemožné.

Číňané děsí velkým dělem

V souvislosti s DDoS útoky se v poslední době upírají oči bezpečnostních expertů k Číně. V uplynulých týdnech se totiž v jejich kybernetickém arzenálu objevila zbraň, jež si díky svým obřím rozměrům vysloužila přezdívku Velké dělo.

Tato kybernetická zbraň v podstatě představuje útok typu Distributed Denial of Service (DDoS), při kterém se velké množství počítačů začne připojovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla takový nápor nezvládne a přestane uživatele obsluhovat.

Jisté je to, že Velké dělo zvládne s ohledem na svou velikost zasáhnout prakticky libovolný cíl na internetu. A i větší weby a služby, jako jsou například sociální sítě nebo internetové bankovnictví, budou mít co dělat, aby se mu ubránily. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám