Hlavní obsah

Zadarmo telefony nikdo nerozdává. Jak se nenechat napálit?

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na přelomu minulého a tohoto týdne se doslova roztrhl pytel s podvodnými nabídkami, které lákají důvěřivce na mobily zadarmo. První lidé již kyberzločincům sedli na lep. Poradíme, co v takovém případě dělat.

Foto: Novinky

Ukázka podvodné soutěže pod hlavičkou Vodafonu.

Článek

„Největší dodavatel Apple rozdává iPhony v České republice zdarma,“ hlásá titulek podvodného článku, u kterého kybernetičtí piráti ukradli design Novinek. V dalších zprávách zase tvrdí, že mají operátoři výročí a rozdávají prémiové smartphony zadarmo.

Na podobné informace a nabídky je možné narazit na sociálních sítích, podvodných webech či v nevyžádaných e-mailech.

Apple rozdává iPhony zadarmo, tvrdí podvodníci pod hlavičkou Novinek

Bezpečnost

Všechny podobné nabídky přitom mají jedno společné – podvodníci v nich tvrdí, že se k získání telefonu stačí vyplnit svoje kontaktní údaje včetně adresy a telefonního čísla a následně zaslat platbu ve výši několika desítek korun na účet, který útočníci uvedou. Jde údajně o zaplacení poštovného.

Právě v odeslání platby ale tkví celý smysl podvodu. Prostřednictvím takto nízkých plateb se totiž zpravidla ověřují bankovní účty, když se zakládají prostřednictvím internetu – kromě svých dokladů je tedy nutné provést při založení účtu on-line i platbu z již existujícího účtu.

Útočníci si tak mohou snadno založit na jméno podvedeného důvěřivce bankovní účet, přes který mohou prát špinavé peníze, nebo si klidně vzít nějakou půjčku.

S mobily zadarmo se roztrhl pytel. Podvodníci se vydávají i za operátory

Bezpečnost

Okamžitě kontaktovat policii a banku

Nejlepší samozřejmě je, pokud uživatelé na podobné výzvy vůbec nereagují. Pokud ale lidé již sednou útočníkům na lep, je nutné následně jednat co nejrychleji. Bezprostředně by se měli obrátit na policii a informovat je o celém podvodu.

Nutné je také kontaktovat banku, na kterou platba odešla. Uživatelé jednoduše zjistí, o jaký ústav jde, podle kódu na konci čísla účtu. Například kód 0100 patří Komerční bance, 0300 ČSOB a 0800 České spořitelně. Na infolince dané banky uživatelé mohou podle svého jména a telefonního čísla ověřit, zda bez jejich vědomí nebyl založen nějaký účet či zda není evidována nějaká půjčka.

Podobné podvody se v minulosti objevily již několikrát. Operátoři ani Novinky.cz nemají s podvodnými nabídkami vůbec nic společného.

Foto: Novinky

Podvodníci slibují iPhone pouze za cenu poštovného.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám