Hlavní obsah

Desítky lidí sdělily zlodějům přes podvodnou SMS údaje o své kartě

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dalších několik desítek obětí, které naletěly na podvodné textové zprávy a sdělily podvodníkům údaje o svých platebních kartách včetně PIN, registruje policie. Asi deset okradených je z Moravskoslezského kraje, další dvě desítky z dalších koutů republiky.

Foto: Policie ČR

Podezřelá SMS.

Článek

O případu informovala v pondělí mluvčí policie Soňa Štětínská. Nejhůře na tom je pětapadesátiletá žena, která přišla o 90 tisíc korun.

„Tato žena běžně prováděla platby přes mobilní telefon. Vzhledem k nedávno doručenému SMS oznámení o zablokování a tedy nutnosti odblokovat tuto službu poskytla přes mobil údaje o své platební kartě, včetně PINu. Jednalo se však o podvod, neznámý pachatel si díky kompletním údajům přišel výběrem z bankomatu a platbou v internetovém obchodu za zboží na téměř 90 tisíc,“ uvedla mluvčí policie.

Foto: Policie ČR

Podezřelá SMS.

Množící se případy podvodných SMS začala policie v Ostravě šetřit v polovině ledna. „Jedná se o nový druh phishingu. SMS zpráva téměř shodného znění obsahuje sdělení, že účet je z bezpečnostních důvodů zablokovaný, nelze realizovat platby přes mobil a pro odblokování je potřeba neprodleně „kliknout“ na přiložený odkaz a poskytnout kompletní údaje o platební kartě včetně PIN.

Podvodníci se snaží vyděsit lidi vysokými dluhy

Bezpečnost

„Poškození se mylně domnívají, že když takto postupují, jejich účet je odblokovaný. Pravda ale je, že neznámí pachatelé mají díky poskytnutým údajům volnou ruku k placení na vrub poškozených. Vybírají tak peníze z bankomatů, platí přes internet za zboží,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám