Hlavní obsah

Za hackerskými útoky na americké instituce stojí Rusko, obul se Schiff do Trumpa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Není pochyb o tom, že za nynější kybernetickou kampaní proti americkým státním institucím a soukromým firmám stojí Rusko, uvedl podle agentury Reuters předseda výboru pro zpravodajské služby Sněmovny reprezentantů Adam Schiff. Snahy prezidenta Donalda Trumpa roli Moskvy zlehčovat a poukazovat přitom na Čínu ohrožují národní bezpečnost, dodal člen Demokratické strany Schiff.

Foto: Gripas Yuri, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Podle toho, co jsme viděli, si myslím, že není pochyb, že to bylo Rusko,” řekl Schiff v rozhovoru s televizí MSNBC. Za pachatele označil ruské hackery v noci na sobotu i americký ministr zahraničí Mike Pompeo jako první představitel vlády Spojených států. Moskva podobná obvinění odmítá.

Trump jako viníka nevidí nutně Rusko, podle něj by za kampaní mohla stát i Čína. Ale o této možnosti se „především z finančních důvodů” nemluví, napsal v sobotu na twitteru končící šéf Bílého domu. Prezident rovněž bagatelizoval rozsah a dopady kybernetického útoku. Útok je v „prolhaných médiích” líčen podstatně rozsáhlejší, než ve skutečnosti je, uvedl.

„Škodí to naší národní bezpečnosti,” reagoval na Trumpovy tweety Schiff.

Americké ministerstvo financí napadla skupina hackerů

Bezpečnost

Podle médií je jasné, že útok zasáhl řadu institucí americké federální vlády. Nejdříve přišla agentura Reuters minulou neděli se zprávou o napadení ministerstva financí, v dalších dnech se seznam rozšířil o ministerstva obchodu, vnitřní bezpečnosti, zahraničí a obrany.

Web Politico ve čtvrtek s odvoláním na své zdroje uvedl, že hackeři se dostali rovněž do sítí ministerstva energetiky a Národního úřadu pro jadernou bezpečnost (NNSA), který spravuje americké jaderné zbraně. Kromě toho se pravděpodobně mezi oběti řadí desítky firem z různých zemí.

Američtí činitelé v zákulisních vyjádřeních kybernetickou operaci připisují ruské civilní rozvědce označované zkratkou SVR. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pondělí popřel, že by Moskva měla s útokem cokoli společného.

Hackeři napadli americké instituce. Dostali se i do úřadu jaderných zbraní

Bezpečnost

Reklama

Související články

Hacker uhádl Trumpovo heslo. Potrestán nebude

Nizozemská prokuratura našla hackera, který uhádl heslo twitterového účtu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Potrestat ho ale nehodlá, neboť se podle ní...

Výběr článků

Načítám