Hlavní obsah

Web izraelského deníku napadli hackeři v den výročí smrti Sulejmáního

– Jeruzalém

Webové stránky izraelského list Jerusalem Post se v pondělí staly terčem hackerského útoku. Obsah webu kvůli němu zůstal skrytý za obrázkem s výhrůžkou areálu spojenému s nepřiznaným izraelským programem jaderných zbraní. Hackerský útok patrně souvisí s druhým výročím zabití íránského generála Kásima Sulejmáního, píše agentura AP.

Foto: The Jerusalem Post Website, Reuters

Hlavní stránka webu Jerusalem Post napadená hackery

Článek

Kromě webu Jerusalem Post se stejný stejný obrázek objevil také na twitterovém účtu izraelského deníku Maariv. K hackerskému útoku se nikdo bezprostředně nepřihlásil, použitý obrázek nicméně zobrazoval raketu letící od pěsti, na níž byl prsten spojovaný s osobou generála Sulejmáního. Jednoho z nejvlivnějších mužů íránského režimu 3. ledna 2020 zabil v Iráku úder amerického bezpilotního letounu.

Obrázek nahraný na web izraelského listu také ukazoval explozi cíle z nedávného íránského armádního cvičení, který napodoboval izraelské „atomové centrum” u města Dimona. Tento komplex zahrnuje podzemní laboratoře, v nichž se z použitých tyčí z reaktorů vyrábí obohacené plutonium pro izraelský program jaderných zbraní. Židovský stát podle své doktríny „nukleární nejednoznačnosti” nikdy nepotvrdil, ani nevyvrátil výrobu atomových bomb.

Obrázek doplňoval slogan „Jsme vám nablízku tam, kde si to nemyslíte” v angličtině a hebrejštině.

Izrael přiznal podíl na smrti Sulejmáního

Blízký a Střední východ

K hackerskému útoku se Jerusalem Post vyjádřil na Twitteru. „Víme o patrném napadení našeho webu společně s přímou výhrůžkou adresovanou Izraeli. Pracujeme na odstranění problému a děkujeme čtenářům za trpělivost a pochopení,” uvedl list.

Teherán se k incidentu nevyjádřil, stejně jako izraelská vláda. Hackerský útok přichází krátce poté, co někdejší šéf izraelské vojenské rozvědky v prosinci veřejně deklaroval, že Izrael byl zapojen do atentátu na Sulejmáního.

Ten velel íránským elitním jednotkám Kuds a byl považován za architekta současné íránské vojenské strategie takzvaných zástupných válek, kdy Teherán místo přímého angažmá ve vojenských konfliktech využívá spřátelených milicí k prosazování svých zájmů v blízkovýchodním regionu. Příslušníci útvaru Kuds byli v uplynulých letech vysíláni do Sýrie či Iráku. USA zabití jejich velitele zdůvodnily tvrzením, že plánoval útoky na americké cíle.

Foto: UNCREDITED, ČTK/AP

Kásim Sulejmání na fotografii z roku 2016

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám