Hlavní obsah

MWC 2016: Vyděračské viry cílí na mobily s Androidem

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Největší mobilní veletrh MWC 2016 se netočí jen okolo chytrých telefonů a počítačových tabletů. Vystupují zde také nejrůznější bezpečnostní experti, kteří upozorňují na aktuální hrozby. Na mobilní zařízení se totiž počítačoví piráti soustředí stále častěji, v poslední době například sílí útoky vyděračských virů z rodiny tzv. ransomwarů, které cílí na zařízení s operačním systémem Android.

Foto: Profimedia.cz

Za odemčení mobilu požadují vyděrači výkupné. Uživatelé by jej ale platit neměli. (Ilustrační foto)

Článek

„Přesunem stále většího počtu uživatelů od počítačů k mobilním zařízením se na tato zařízení, která používáme všichni, přesouvají i naše citlivá osobní data. Z tohoto důvodu se útočníkům vyplatí soustředit se s útoky pomocí ransomwarů na Android,“ uvedl Robert Lipovský, výzkumník společnosti Eset.

Vyděračské viry se chovají na napadených mobilech stejně agresivně jako na klasických počítačích. Dokážou zašifrovat celou paměť zařízení a smartphone nebo tablet uzamknou tak, aby jej nebylo možné používat.

Výkupné neplatit!

Za zpřístupnění uložených dat pak požadují výkupné. To se často může pohybovat v řádech několika tisíc korun. Přitom ani po zaplacení zmiňované částky uživatelé nemají jistotu, že se k uloženým datům skutečně dostanou. Podvodníci totiž v některých případech jednoduše vezmou peníze a už se nikdy neozvou.

Výkupné by tedy uživatelé neměli naopak platit nikdy. Jedinou šancí, jak se k zašifrovaným datům dostat, je zařízení odvirovat. To ale není vůbec jednoduchý proces a v některých případech se to nemusí ani podařit.

Obrana? Vyvarovat se návštěv neoficiálních obchodů s aplikacemi a nainstalovat si mobilní bezpečnostní aplikaci.
Robert Lipovský, výzkumník společnosti Eset

„Uživatelé zařízení s operačním systémem Android by proto měli mít tyto hrozby na paměti a myslet na prevenci. Mezi nejúčinnější opatření, která mohou uživatelé podniknout, je vyvarovat se návštěv neoficiálních obchodů s aplikacemi a nainstalovat si mobilní bezpečnostní aplikaci, kterou si budou průběžně aktualizovat. Kromě toho je důležité mít všechna důležitá data z mobilního zařízení zálohována,“ dodal Lipovský.

S vyděračskými viry se poměrně často setkávají také majitelé klasických počítačů. Přestože byl první útok viru z rodiny ransomwarů zaznamenán už před několika lety, pirátům se evidentně stále vyplatí jej nasazovat znovu a znovu. Na konci loňského roku byla například zaznamenána takováto hrozba, která cílila na uživatele Linuxu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám