Hlavní obsah

V ČR loni dál rostla kyberkriminalita, přibyly případy hackingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česku se loni dále rozmáhala kybernetická kriminalita. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zaznamenala v této oblasti 8417 trestných činů, předloni jich bylo o 1602 méně. Téměř o třetinu vzrostl počet případů hackingu. U mravnostní kriminality páchané přes internet se pak podle policistů znepokojivě zvýšil počet pachatelů mladších 18 let. Vyplývá to z výroční zprávy policejní centrály.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Více než polovinu všech trestných činů kybernetické kriminality tradičně tvořily různé formy podvodů. Případů hackingu, zejména neoprávněného přístupu k počítačovému systému, evidovala centrála 930.

Prostřednictvím útoků na síti získávají pachatelé osobní data a údaje z platebních a zdravotních karet. „Nejčastějším cílem útoků jsou stále instituce poskytující zdravotní služby, které neinvestují dostatečné množství finančních prostředků do kybernetické bezpečnosti. Získaná data slouží pachatelům jako prostředek k vydírání nebo pro další trestnou činnost,” popsali policisté.

„Klíčovou hrozbou zůstává škodlivý software - ransomware, a to jak pro státní instituce, tak pro další subjekty, zejména průmysl. Do budoucna lze očekávat, že tento škodlivý software již nebude nadále náhodný, ale cílený,” varovala NCOZ.

Dalším škodlivým softwarem, který je na vzestupu, je tzv. kryptomining malware. Slouží ke snížení výkonnosti počítače a může vést až k jeho poškození.

Jak probíhá útok vyděračského viru?
Útoky vyděračských virů probíhají prakticky vždy na chlup stejně. Nejprve zašifrují záškodníci všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun. Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila. Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nedostanou. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Počet činů hackerů loni převýšil mravnostní činy na internetu, kterých NCOZ řešila 777. „Pachatelů do věku 18 let je u mravnostních trestných činů více než v ostatních případech kybernetické kriminality dohromady,” podotkli autoři zprávy.

Nadále vzrůstá počet činů spojených s dětskou pornografií. S rostoucím počtem dětí na internetu a sociálních médiích totiž roste i počet nedovolených kontaktů. „Rovněž se zvětšuje objem materiálů, který je vytvořen samotnými dětmi,” poznamenali policisté.

Nově evidovaným fenoménem se loni stalo sexuální vydírání a donucování online, které se odehrává v aplikacích, videochatech a online chat místnostech, a které proto na internetu zanechává jen omezené stopy.

Loni také výrazně vzrostla trestná činnost spojená s neoprávněným provozováním hazardních her ve virtuálním prostředí. NCOZ rovněž řešila několik desítek případů lidí, kteří na internetu vyjadřovali podporu teroristickému útoku proti mešitám v novozélandském Christchurchi.

Zajištění kyberbezpečnosti státu funguje, chybí mu ale systém, upozornil NKÚ

Domácí

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám