Hlavní obsah

Útok na ukrajinské vládní systémy byl komplexnější, uvedla kybernetická policie

Kyjev

Kybernetický útok na ukrajinské vládní instituce z minulého týdne byl komplexnější a zřejmě přesáhl rámec dočasného poškození internetových stránek, uvedla v pondělí agentura Reuters s odvoláním na prohlášení ukrajinské kybernetické policie.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Kyjev o víkendu z kybernetického útoku obvinil Rusko.

Článek

„Už nyní lze uvést, že útok je komplexnější než úprava domovské stránky,“ prohlásila policie. „Útočníci manuálně zničili řadu externích informačních zdrojů,“ dodala bez bližšího sdělení, co těmito zdroji přesně míní. Na 95 procent zasažených stránek nyní podle ní opět funguje.

Ukrajinské státní instituce napadli hackeři

Bezpečnost

Ukrajinu zasáhl rozsáhlý kybernetický útok ve čtvrtek a v pátek, provázelo ho varování obyvatelům země, aby se „obávali a očekávali nejhorší“. Stalo se to v době, kdy se země připravuje na možnost vojenské ofenzivy z Ruska, píše Reuters.

Ukrajinští představitelé uvedli, že útok zasáhl přibližně 70 internetových stránek vládních úřadů včetně několika ministerstev.

Kyjev obvinil Rusko

Kyjev o víkendu z kybernetického útoku obvinil Rusko. Náměstek tajemníka Rady národní bezpečnosti a obrany Serhij Demedjuk uvedl, že útok pravděpodobně provedla skupina napojená na běloruskou tajnou službu. Hackeři podle něj použili malware (škodlivý počítačový program) podobný tomu, který používá skupina napojená na ruské zpravodajské služby.

Rusko a Bělorusko jsou tradičními spojenci. Minsk se k obvinění, že by mohl být do hackerského útoku zapojen, nevyjádřil. Moskva odpovědnost odmítla.

Ukrajina obvinila Rusko z pátečního kybernetického útoku

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám