Hlavní obsah

Tajné služby USA prý rok sledovaly hackerské útoky Rusů

Americké zpravodajské služby věděly už před rokem, že ruští hackeři útočí na servery Demokratické strany. Agentuře Reuters to ve čtvrtek řekly zdroje obeznámené se situací. Informace ale prý byla tak tajná, že se o útoku nemohli dozvědět ani poslanci Kongresu.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Informace o ruských útocích se dostaly na veřejnost minulý měsíc, kdy Federální úřad pro vyšetřování (FBI) oznámil, že se zabývá útokem na servery stranického ústředí demokratů. O ruském podílu na útoku se ale žádná oficiální zpráva nezmiňuje. Moskva podíl na útoku popřela.

Zpráva o sledování údajného ruského útoku byla přísně tajná, protože jejím vyzrazením by vyšlo najevo, že americké tajné služby hackerský útok monitorují a odhalen by mohl být i způsob, jak to dělají a jakých zdrojů využívají. Na útočné akci se prý podílely dvě ruské zpravodajské služby.

Nový poradní sbor pro kybernetickou bezpečnost

Materiál o sledování „ruské stopy“ byl zakódován a přístup k němu měla jen malá skupina expertů, napsal Reuters. Z veřejných činitelů byla informována jen malá skupina osmi čelných poslanců Kongresu, nazývaná v USA „gang osmi“.

Tvoří ji šéfové obou komor Mitch McConnell a Paul Ryan, předsedové demokratů v obou komorách Nancy Pelosiová a Harry Reid a čtyři členové branných a bezpečnostních výborů Kongresu.

Úřadující šéfka Demokratické strany Donna Brazileová ve čtvrtek oznámila, že vytváří poradní sbor pro kybernetickou bezpečnost, který má „zabránit budoucím útokům a zajistit prvotřídní ochranu serverů Demokratické strany“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám