Hlavní obsah

Tady je ta faktura, oprášili podvodníci starý trik

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V minulém roce rozvířily poklidné vody českého internetu nevyžádané e-maily, ve kterých podvodníci příjemcům tvrdili, že dluží několikatisícové částky. Ve skutečnosti se však snažili, aby otevřeli přiložený soubor obsahující virus. V úterý to kyberzločinci začali zkoušet znovu, místo dluhů však straší lidi fakturami.

Foto: Novinky

Ukázka podvodného e-mailu

Článek

„Píši Vám ohledně vystavené faktury, která měla být vystavena bez DPH. Tímto bych se s Vámi chtěla domluvit, zda mohu fakturu pouze stornovat a vystavit novou, nebo zda je třeba vystavit dobropis,“ stojí v nevyžádaném e-mailu.

Podvodníci sázejí na to, že uživatelé nebudou mít sebemenší tušení, o jakou fakturu se jedná. Ze strachu z případných oplétaček pak kliknou na přiloženou přílohu. V té se však kromě smyšleného dokumentu ukrývá také počítačový virus.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Antiviry nejsou všespásné

Škodlivé kódy počítačoví piráti pravidelně mění, a tak není vyloučeno, že si s nimi nedokážou všechny antivirové programy poradit. Na přílohu by tak lidé v žádném případě neměli klikat. Koneckonců proti nezvanému návštěvníkovi, který se šířil ve vyděračských spamech loni v červnu, byla drtivá většina bezpečnostního softwaru bezbranná.

Před hrozbou nevyžádaných e-mailů varoval již také Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

„Po delší době se opět objevily falešné faktury, které jsou aktuálně rozesílány do e-mailových schránek uživatelů v ČR. CSIRT.CZ již požádal o zablokování zdroje těchto zpráv,“ uvedl Pavel Bašta, bezpečnostní analytik týmu CSIRT.CZ.

Lidé už přišli o statisíce

Jak dokážou být podobné zprávy nebezpečné, se na vlastní kůži přesvědčila pětatřicetiletá žena ze Šumperska. Té letos v březnu dosud neznámý pachatel zaslal do e-mailové schránky formulář vyzývající k synchronizaci jejího účtu s mobilním telefonem. [celá zpráva]

„Postupovala podle přiloženého návodu a provedla synchronizaci telefonu a svého osobního počítače. Takto podvodník získal přístup k jejímu bankovnímu účetnictví a poté ve dvou bankovních převodech připravil ženu o téměř 400 tisíc korun,“ řekl policejní mluvčí Josef Bednařík.

Podobné útoky přitom nejsou nijak výjimečné. Podnikatel z Náchodska letos kvůli podobnému e-mailu přišel také o několik set tisíc korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám