Hlavní obsah

Systémy T-Mobilu jsou po hackerském útoku již plně funkční

Praha

Operátor T-Mobile po nedělním kybernetickém útoku obnovil všechny zasažené systémy a postupně se vrací k plnému provozu. Zákazníci od středy podle operátora pocítí omezení služeb jen výjimečně, například při možném zpoždění dodávky některých zařízení. Uvedla to mluvčí Zuzana Svobodová.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Ilustrační foto

Článek

T-Mobile CR, stejně jako sesterský Slovak Telekom, se v neděli potýkal s rozsáhlými výpadky svých služeb. Zákazníci měli problémy s mobilními daty i voláním, nemohli se dovolat na zákaznickou linku, dostat se na web firmy nebo spustit aplikaci. V pondělí se firmě podařilo volání či mobilní služby obnovit.

Útok byl podle mluvčí odhalen v rané fázi, a proto se předešlo větším škodám. „Obnově a forenznímu vyšetřování se od útoků nepřetržitě věnuje téměř 100 lidí, podle současných zjištění vyšetřovacího týmu nebyla data zákazníků ani zaměstnanců ohrožena,“ dodala Svobodová. Společnost podle ní zvažuje podání trestního oznámení.

Nedělní výpadek služeb? T-Mobile čelil kybernetickému útoku

Bezpečnost

T-Mobile je s 6,3 milionu zákazníků největším mobilním operátorem na trhu a svou sítí páté generace pokrývá 21 procent obyvatel ČR. Firma patří do mezinárodní skupiny Deutsche Telekom.

Kybernetickým útokům čelí soukromé firmy, státní instituce, nemocnice i média. Podle bezpečnostní firmy Check Point bylo Česko v dubnu na pátém místě v Evropě mezi zeměmi, které byly nejčastěji terčem kybernetických útoků. Zatímco jedna česká organizace čelila v průměru 1800 kyberútokům za týden, evropský průměr se pohybuje okolo hranice 1100 útoků. V květnu postihl masivní a velmi sofistikovaný kyberútok Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Kybernetickému útoku čelil i Slovak Telekom

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám