Hlavní obsah

Stát chystá dotace na kyberbezpečnostní projekty, vyčlenil na ně miliardy

Praha

Stát vyčlenil z evropských peněz na projekty zabývající se kybernetickou bezpečností 3,4 miliardy korun. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) k tomu nyní spustilo první dotační výzvy, které mají pomoci se zabezpečením informačních a komunikačních systémů a zlepšením technických opatření při ochraně dat občanů. Informovalo o tom MMR.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Kybernetická bezpečnost je v současné době jedním z hlavních témat, které se řeší nejen v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině po celém světě. Ministerstvo pro místní rozvoj proto doposud poskytlo prostřednictvím Integrovaného operačního regionálního programu (IROP) na rozvoj českého eGovernmentu a kyberbezpečnosti 8,3 miliardy korun a v této podpoře chce i nadále pokračovat. Spouští tak nové výzvy s částkou 3,4 miliardy korun,” uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Třetí výzva k posílení kyberbezpečnosti cílí na projekty v méně rozvinutých regionech a je v ní k dispozici přes 600 milionů korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR). Čtvrtá výzva má pomoci v tzv. přechodových regionech částkou 1,7 miliardy korun z EFRR. Pátá výzva podporuje projekty s celorepublikovým dopadem a je v ní přes miliardu korun z EFRR.

MMR dosud podle Bartoše podpořilo v rámci kybernetické bezpečnosti z IROP 322 projektů. Nové výzvy se zaměřují na zabezpečení informačních systémů například zavedením nástroje pro ověřování identity uživatelů nebo pro řízení přístupových oprávnění a šifrování dat. Projekty by se měly zabývat třeba zlepšením technických opatření. Jednotlivé výzvy se rozdělují podle místa realizace a dopadu projektu.

Hackerským útokům čelily v Česku nemocnice, Národní knihovna či volební web

Bezpečnost

Reklama

Související články

DDoS útoky jsou v Česku na ústupu

Po dvou měsících intenzivních útoků typu DDOS (Distributed Denial of Service) na české firmy byl v květnu zaznamenán jejich pokles. Uskutečnilo se jich zhruba...

Výběr článků

Načítám