Hlavní obsah

Soud v Moskvě poslal dva ruské hackery na tři roky do vězení

Moskva

Městský soud v Moskvě ve středu potrestal třemi roky odnětí svobody dva členy hackerské skupiny Šaltaj-boltaj za nezákonné získání citlivých dat z počítačů a elektronických zařízení. Informovala o tom ruská média. Šéf skupiny Vladimir Anikejev byl již v červenci odsouzen ke dvěma letům vězení.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Proces se konal s vyloučením veřejnosti, neboť důkazní materiály byly označeny jako tajné. Postiženými, jimž počítačoví piráti Alexandr Filipov a Konstantin Těpljakov citlivé informace ukradli, jsou totiž významní lidé. Například mluvčí ruské vlády Natalja Timakovová či poradce prezidenta Vladimira Putina Andrej Belousov.

Obhájkyně Natalja Zemskovová podle agentury TASS již dala najevo, že odsouzení se proti verdiktu odvolají. "Rozsudek považujeme za tvrdý, a to je důvod k odvolání," uvedla advokátka. Do výkonu trestu bude oběma mužům započítána téměř roční vazba.

Anikejev se s prokuraturou dohodl na přiznání viny, a proto bylo jeho řízení odděleno od procesu s Filipovem a Těpljakovem. Díky tomu také od soudu dostal relativně nízký trest. Prokuratura navrhovala odnětí svobody v délce dvou a půl roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám