Hlavní obsah

Snake Keylogger nepřestává strašit. Šíří se s dalšími škodlivými kódy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před letními prázdninami o něm prakticky nikdo neslyšel, v druhé polovině roku se ale probojoval mezi nejrozšířenější škodlivé kódy na světě. Řeč je o zlodějském malwaru Snake Keylogger, jehož masivní rozšíření dělá bezpečnostním expertům vrásky na čele.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Snake Keylogger je modulární .NET keylogger a malware určený ke krádežím přihlašovacích údajů. Mezi jeho hlavní funkce patří zaznamenávání stisknutých kláves, krádeže přihlašovacích údajů a odesílání ukradených dat útočníkům,“ prohlásil Tomáš Růžička, bezpečnostní expert Check Pointu.

I když většina antivirů zvládne škodlivý kód Snake Keylogger identifikovat, pokud jej pustí uživatel do počítače sám, jsou zpravidla antivirové programy bezzubé. Lidé by tedy měli být velmi obezřetní na přílohy v e-mailech, které jsou od neznámých odesílatelů.

Každý den kolují internetem statisíce virů. Loni jich přibylo

Bezpečnost

Podle antivirové společnosti Eset se Snake Keylogger nejčastěji šířil na konci loňského roku prostřednictvím třetího nejrozšířenějšího škodlivého kódu na světě Spy.Agent.AES. „Hlavní vlna útoků proběhla osmého prosince a čeští uživatelé mohli na tento škodlivý kód narazit například v příloze ‚Kopie dokladu o transakci_14_09_2021.exe‘,“ podotkl Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

„Snake Keylogger tvoří spolu s malwarem Agent Tesla a Formbook poměrně nebezpečnou trojici. Podobně, jako například spyware Formbook, využívá Snake Keylogger k odcizení citlivých údajů mechanismy, jako je zaznamenávání stisků kláves na klávesnici, pořizování snímků obrazovky na zařízení nebo získávání informací ze systémové schránky clipboard,“ vysvětlil Jirkal.

Právě škodlivým kódům Agent Tesla a Formbook patřily v posledních zveřejněných statistikách Esetu první dvě příčky.

10 nejobávanějších virů českého internetu

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zabezpečit počítač nebo smartphone

Pod vánočním stromkem řada lidí objevila nový počítač, tablet nebo chytrý telefon. Na všechna tato zařízení mohou zaútočit počítačoví piráti, a tak je vhodné...

Výběr článků

Načítám