Hlavní obsah

Rusko odmítá obvinění z hackerských útoků vojenské rozvědky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Washington

Moskva skrze velvyslanectví ve Washingtonu odmítla obvinění z přípravy hackerských útoků na různé cíle po celém světě. Informovala o tom agentura Ria Novosti. USA v pondělí obvinily šestici agentů ruské vojenské rozvědky z kybernetických útoků z minulých let a Británie varovala před kybernetickým napadením olympiády v Tokiu.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Je zcela zřejmé, že zveřejnění takových informací nemá nic společného s realitou. Cílem je pouze přihřívání protiruských nálad v americké společnosti, rozpoutání honu na čarodějnice a špionážní mánie,” řekl tiskové agentuře zdroj z ruského velvyslanectví ve Washingtonu.

Americké ministerstvo spravedlnosti v pondělí zveřejnilo obvinění šesti současných i bývalých příslušníků ruské vojenské rozvědky GRU z účasti na sérii hackerských útoků, která zasáhla cíle od poslední zimní olympiády v Jižní Koreji, přes ukrajinskou energetickou síť až po francouzské prezidentské volby roku 2017.

Kybernetické útoky měly podle obvinění napomoci geopolitickým zájmům Kremlu a destabilizovat nebo potrestat nepřátele Moskvy, napsala agentura AP.

Británie v pondělí uvedla, že ruská vojenská rozvědka plánovala a chystala rovněž kybernetické útoky, které měly narušit letošní olympijské hry v Japonsku, které odsunula pandemie koronaviru na příští rok.

Ruští hackeři se chystali napadnout olympiádu, Tokio se na kybernetické nájezdníky připravuje

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám