Hlavní obsah

Radnice jsou pod palbou hackerů. Praha 5 musela zavřít pracoviště

Praha

Pracoviště úřadu městské části Prahy 5 jsou mimo provoz z důvodu kybernetického útoku, na jejich zprovoznění úřad pracuje. Vyplývá to z informace zveřejněné na webu městské části. Útoky zaznamenaly i některé jiné pražské radnice, další zvýšily bezpečnostní opatření.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„V noci se stala Praha 5 terčem kybernetického útoku. V tuto chvíli jsou všechna pracoviště úřadu městské části mimo provoz. Na odstranění následku útoku se usilovně pracuje,” uvedla městská část.

Útoky podle mluvčí Marie Kurkové zaznamenala i Praha 9. „Kybernetické útoky úřad Prahy 9 zaznamenal, zatím na ně byl připraven,” řekla. Problémy podobného rázu na úterním jednání zastupitelstva Prahy 1 zmínil i radní první městské části Richard Bureš (ODS).

Weby vnitra i policie vyřadil z provozu útok hackerů

Bezpečnost

Další oslovené radnice útoky nezaznamenaly. „V tuto chvíli nemáme informace o nějakém nestandardním chování systémů, nicméně jsme zvýšili inspekci systémů včetně zálohování. S ostatními IT pracovníky dalších částí Prahy jsme v kontaktu při analýze situace, informovali jsme i zaměstnance úřadu, aby byli obezřetní při práci s příchozími e-maily,” uvedl předseda komise pro informatiku Prahy 8 Josef Slobodník (ODS).

Podobně se vyjádřila také mluvčí Prahy 2 Andrea Zoulová. „O riziku víme, zaměstnanci úřadu městské části byli poučeni a vyzváni k maximální opatrnosti při využívání elektronické komunikace. Naši IT pracovníci jsou také v kontaktu s kolegy z ostatních radnic a úzce spolupracují zejména s radnicí Prahy 5,” sdělila. Mluvčí Prahy 6 Jiří Hannich uvedl, že šestá městská část v poslední době žádný znatelný útok nezaznamenala.

Kybernetická válka hrozí i Česku

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varoval již na konci února před „vzrůstající hrozbou kybernetických útoků a kyberšpionáže, které jsou spojeny s probíhajícím ozbrojeným konfliktem mezi Ruskou federací a Ukrajinou“.

V rámci tohoto varování vyzval úřad organizace a společnosti k „ostražitosti proti nejčastěji používaným technikám útoků a k provedení aktualizace informačních systémů a jejich komponent tak, aby nedocházelo ke zneužití známých zranitelností“. Výzva se přímo týká i médií, která by podle NÚKIB mohla být také terčem útoku.

Kyberválka hrozí i Česku. Situace je kritická, varoval NÚKIB

Bezpečnost

„K vydání tohoto varování přistupujeme z preventivních důvodů, protože hrozba vzhledem k aktuální situaci stoupla nad běžnou úroveň,“ prohlásil ředitel NÚKIB Karel Řehka. Zdůraznil přitom, že úřad tuto hrozbu z hlediska pravděpodobnosti „hodnotí na úrovni kritická“.

Varováním, které NÚKIB vydalo, se přitom správci a provozovatelé systémů regulovaných zákonem o kybernetické bezpečnosti musí zabývat. „Zejména musí zohlednit popsané hrozby a přijmout adekvátní opatření. Zohlednění varování a zavedení adekvátních opatření doporučujeme také organizacím, které nespadají pod zákon o kybernetické bezpečnosti,“ konstatoval Řehka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám