Hlavní obsah

Počítačoví piráti zneužívají smrti Amy Winehouseové

Novinky, mif

Neuplynul ani týden od smrti populární zpěvačky Amy Winehouseové a počítačoví piráti již spustili novou vlnu útoků, ve které lákají uživatele na videa a obrázky této pětinásobné vítězky Grammy. Před novou počítačovou hrozbou varovala antivirová společnost Symantec.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Zpěvačka Amy Winehouseová

Článek

„Zaznamenali jsme zatím dva útoky, které využívají techniky velmi podobné spamu. Útoky jsou zatím pouze v portugalštině, ale lze předpokládat, že je jen otázkou času, než se objeví další hrozby i v jiných jazycích. Zprávy jsou rozesílány z náhodně generovaných e-mailových účtů a názvy e-mailů se průběžně mění,“ uvedl mediální zástupce společnosti Symantec Petr Cícha.

„Vždy jsou ovšem spojené se smrtí populární zpěvačky a snaží se uživatele nalákat na otevření nebezpečného odkazu. Bezprostředně po kliknutí na odkaz se otevře v internetovém prohlížeči další okno, které vybízí uživatele ke stažení souboru, který se tváří například jako obrázek nebo video soubor,“ dodal.

Podle něj název souboru sice souvisí s celebritou, ve skutečnosti se však nejedná o žádné video ani obrázek, ale o nebezpečný virus Infostealer Bancos. Ten byl přitom bezpečnostními experty odhalen již v roce 2003, ale i tak dokáže v počítači napáchat pěknou neplechu.

Na podobné odkazy v e-mailech, ale i na sociálních sítích, by lidé proto neměli vůbec klikat. A už vůbec by neměli stahovat do počítače žádné soubory. Vhodné je také pravidelně kontrolovat antivirový program a další bezpečnostní aplikace.

Desatero bezpečného internetu
1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.
2. Některé viry dokáží bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zda funguje.
3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.
4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.
5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče, nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.
6. Citlivé osobní informace zadávejte vždy pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.
7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.
8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.
9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.
10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Reklama

Výběr článků

Načítám