Hlavní obsah

Pirrit dál terorizuje uživatele počítačů od Applu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejrozšířenější hrozbou pro počítače s logem nakousnutého jablka i nadále zůstává škodlivý kód Pirrit, který stál v uplynulém měsíci za čtyřmi z deseti zachycených útoků. Stroje se systémem macOS obecně nejvíce ohrožuje adware, který odkazuje na podvodné stránky a zobrazuje nevyžádanou reklamu. Vyplývá to z analýzy antivirové společnosti Eset.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

„Adware je škodlivý software, který zahltí zařízení agresivní formou reklamy a uživateli ztíží práci na zařízení a při surfování na internetu. I když nepředstavuje přímé riziko, je potřeba mít se před tímto typem malware na pozoru,“ uvedl Jiří Kropáč, vedoucí viruslabu Esetu v Brně.

Podle něj nelze přehlížet ani to, co reklama inzeruje. „Uživatel se často setká s nabídkami nekvalitních produktů, v horších případech přímo s podvodným sdělením. Může být ale také přesměrován na stránku, která z něj vyláká citlivé údaje. A právě v těchto případech dochází již k vážnějším škodám,” varoval Kropáč.

Pirrit útočí stále častěji

Reklamou doslova terorizuje uživatele i nejrozšířenější hrozba Pirrit. Obsahuje totiž funkce pro zobrazení vyskakujících oken a uživateli tak výrazně znepříjemňuje práci na infikovaném zařízení. Bezpečnostní experti také upozornili, že počet zachycených hrozeb oproti předchozím měsícům výrazně stoupnul.

„Vliv na počet detekcí za sledované období má jak chování samotného uživatele, tak stále nové způsoby a strategie ze strany útočníků,“ prohlásil bezpečnostní expert.

V srpnu došlo podle něj k většímu nárůstu u třech nejčastěji detekovaných typů. „Na straně uživatelů tak pravděpodobně docházelo k větší aktivitě, kdy častěji klikali na reklamní sdělení, zatímco vydavatelé malwaru a adwaru dlouhodobě přicházejí s novými kampaněmi a způsoby, jak k uživatelům proniknout. Vždy se jedná o kombinaci několika faktorů,“ doplnil Kropáč.

Jediný virus stojí za třetinou kybernetických útoků v Česku

Bezpečnost

Adware Pirrit si přitom do zařízení stáhne uživatel sám jako součást jiného programu. Reklama je velmi často součástí volně dostupného softwaru, uživatel tak musí být obezřetný a věnovat pozornost tomu, odkud aplikaci nebo software stahuje.

„Působení adwaru v zařízení se pak projevuje například zvýrazněním některých slov při surfování, vkládáním odkazů do webového obsahu nebo vyskakujícími reklamními okny. Skrze adware se ale také může přímo nainstalovat škodlivý kód, aniž by uživatel navštěvoval jiné podvodné stránky. Takové chování je typické například pro škodlivé kódy detekované jako Genieo a Installcore, které se dostaly mezi pět nejčastěji detekovaných hrozeb za srpen 2021,“ zdůraznil bezpečnostní expert.

Mezi adware patří i další škodlivé kódy, které opanovávají prvních pět příček žebříčku. Přehled těch nejčastějších hrozeb, se kterými se tuzemští uživatelé macOS setkávali nejčastěji, naleznete v tabulce níže.

TOP 5 kybernetických hrozeb v ČR pro macOS – srpen 2021:
1.OSX/Adware.Pirrit application (41,32 %)
2.OSX/Adware.Bundlore application (16,13 %)
3.OSX/Adware.MaxOfferDeal application (14,52 %)
4.OSX/Adware.Genieo (4,84 %)
5.OSX/Adware.InstallCore (4,84 %)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám