Hlavní obsah

Ohroženi jsou i majitelé mobilů a tabletů. Kritické trhliny se netýkají pouze Intelu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkraje května se ukázalo, že procesory od společnosti Intel obsahují hned osm nově odhalených bezpečnostních chyb, které otevírají útočníkům zadní vrátka do operačního systému. Německý server Heise však nyní upozornil, že chyby se týkají také dalších výrobců – především tedy čipů s architekturou ARM, kterou využívají chytré telefony a tablety.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Byl to právě server Heise, který odhalil jako první chyby v čipech společnosti Intel. [celá zpráva]

Prakticky totožné zranitelnosti byly podle redaktorů tohoto webu nyní objeveny také v procesorech s architekturou ARM. Tyto čipy pro tablety a smartphony vyrábějí různí výrobci a v tuto chvíli není jasné, kterých konkrétních modelů se trhliny týkají.

Procesory od AMD se ještě testují

Server Heise také podotkl, že není vyloučeno, že stejné chyby mají také čipy od AMD. U nich však analýza zranitelností stále ještě probíhá.

Trhliny v procesorech ARM mohou kyberzločinci zneužít úplně stejně jako u počítačů s čipy od Intelu.

Při pohledu na technickou stránku věci jsou chyby opravdu kritické. Kvůli nim se může dostat škodlivý kód do adresního prostoru, který byl vyhrazen pouze pro jádro systému. Řeč je tedy o prostoru, ke kterému neměl uživatel jinak přístup.

Zjednodušeně řečeno tak kvůli chybě mohou počítačoví piráti propašovat virus přímo do procesoru, aniž by se před ním mohl uživatel jakkoliv chránit. S adresním prostorem totiž nemohou pracovat například ani antivirové programy.

Přísné informační embargo

Kvůli možným rizikům jsou ale zatím všechny informace o nově objevených zranitelnostech drženy pod pokličkou.

Sluší se připomenout, že společnost Intel řešila podobné chyby – známé pod názvy Spectre a Meltdown – už zkraje letošního roku. Záplaty jsou již k dispozici, ale mají negativní vliv na výkon celého systému. V některých specifických případech počítače zpomalily až o 50 %.

Zda budou mít stejný dopad na výkon sestav také chystané opravy nových zranitelností, zatím není zřejmé. Podle serveru Heise je to nicméně velmi pravděpodobné.

Reklama

Výběr článků

Načítám