Hlavní obsah

Odcizených osobních údajů prodávaných na darknetu přibylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Aktivita hackerů a podvodníků, kteří prodávají odcizené osobní údaje na nelegálním trhu, tzv. darknetu, vzrostla letos za půl roku téměř o pětinu. Mezi nejčastěji prodávané osobní údaje patřila tradičně hesla, uživatelská jména, telefonní čísla a e-mailové adresy. České e-mailové domény byly přitom osmými nejvíce napadanými na světě.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zároveň výrazně vzrostl například podíl platebních karet, u kterých byly k dispozici veškeré údaje potřebné pro jejich okamžité zneužití. Vyplývá to z globálního výzkumu společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

„Kompletní údaje k platebním kartám, tedy jejich čísla spolu s kódem CVV, datem platnosti a jménem, se na darknetu nabízely v 56 procentech případů. V druhém pololetí loňského roku přitom kompletní údaje obsahovala pouze pětina všech ukradených karet. Zbytek obsahoval pouze číslo karty a CVV kód,” uvedla Romana Knyblová z CRIF.

Mezi nejčastější kombinace ukradených a prodávaných údajů patřily v prvním pololetí e-mail a heslo, případně uživatelské jméno a heslo. Nejpoužívanějším prolomeným heslem bylo i v první polovině letošního roku „123456”, následované stejně jako v předchozím pololetí „123456789” a „qwerty”. V České republice se k nim tradičně přidává „heslo”, ale častá jsou také osobní jména nebo hesla jako „maminka”.

Zajistili miliony eur v kryptoměnách. Policisté zasáhli proti zločincům na darknetu

Bezpečnost

„Řada lidí na internetu stále nedodržuje základní pravidla bezpečnosti. Některá používaná a opakovaně prolamovaná hesla dnes dokáže prolomit žák první třídy. Důležité je ale upozornit, že ani jiná snadno zapamatovatelná hesla nemusí být o nic bezpečnější. Slova odkazující na osobní údaje uživatele, ať už jde o členy domácnosti nebo významná data, případně hesla v podobě jmen oblíbených sportovců a názvů sportovních klubů jsou stejně nebezpečná jako zmiňované evergreeny a velmi často se pohybují na předních příčkách ukradených hesel,” dodala Knyblová.

Nejčastěji se kradly účty související se zábavou, zejména s účty pro on-line hry a seznamky. Ty tvořily téměř polovinu všech nabízených účtů. V rámci této kategorie výrazně vzrostl fenomén krádeží účtů na e-sportových platformách, které vyžadují placené předplatné. Krádeže předplatitelských účtů přitom můžou vést ke značným finančním ztrátám.

Druhou nejčastější formou krádeží byly krádeže účtů na fórech a webových stránkách (21 procent), po kterých následovaly účty streamovacích služeb (19 procent). Tyto účty jsou často prodávány za účelem jejich dalšího nelegálního využití, například používání dalšími osobami bez vědomí majitele. Krádeže účtů na sociálních sítích, které představují 14 procent zjištěných krádeží, často slouží k pokusům o podvod a krádež identity.

Černý trh s falešnými certifikáty a negativními koronavirovými testy jen kvete

Bezpečnost

Jak funguje darknet

Darknet původně vznikl s ušlechtilou myšlenkou, mělo jít o prostor na internetu bez regulací a státního dohledu. Nejprve tedy sloužil především jako anonymní digitální prostor v zemích, kde panuje na sítích tvrdá cenzura, a k těmto účelům slouží i nyní.

Postupně však darknet začal přitahovat zločince, kteří pod rouškou anonymity mohli prodávat prakticky jakékoliv zboží bez omezení – na internetovém černém trhu tak není problém sehnat drogy, zbraně, léky, padělané dokumenty, škodlivý software či odcizené osobní údaje běžných uživatelů.

K darknetu se lidé mohou připojit prostřednictvím speciálních internetových prohlížečů, jež jsou schopny pracovat přes šifrované sítě a nabízejí konfiguraci komunikačních protokolů a portů.

Jako platidlo zde slouží virtuální mince, nejčastěji bitcoiny, ethereum či monero, díky kterým jsou kupující a prodávající prakticky nevystopovatelní. Ochránci zákona tedy mají jen velmi omezené možnosti, jak obchodování na černém internetovém trhu zarazit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám