Hlavní obsah

NSZ a Masarykova univerzita se společně zaměří na kyberzločin

– Brno

Experti Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) a brněnské Masarykovy univerzity (MU) spojí síly v oblastech, kde se trestní právo setkává s vývojem informačních technologií, jako je zločinnost v kyberprostoru. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš podepsali dohodu o spolupráci obou institucí. Informovali o tom mluvčí zastupitelství Petr Malý a mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Foto: Carolyn Thompson, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

"Už několik let naše poznatky upozorňují na změnu kriminálního chování a přesun velké části zločinnosti do kyberprostoru. Tomu se musí přizpůsobit také právo. Co stačilo k odhalování a usvědčení pachatelů dříve, už dnes nestačí. Nemůžeme do budoucna bojovat s nejnovějšími formami kriminality právními prostředky 20. století," uvedl k tomu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

V připravovaném projektu se experti NSZ spolu s centrem CERIT Fakulty informatiky MU a Ústavem práva a technologií Právnické fakulty MU zaměří na elektronické důkazy v trestním řízení.

Koronavirus nahrává kyberzločincům. Útočí stále častěji

Bezpečnost

"Unikátní na tomto projektu je především komplexní řešení problematiky elektronických důkazů v trestním řízení. Už dříve jsme si na MU úspěšně vyzkoušeli spolupráci informatiky, práva a humanitních věd. Díky spolupráci s NSZ budeme moci tento špičkový výzkumný potenciál využít způsobem, který bude přesně zacílen do konkrétní praxe orgánů činných v trestním řízení," uvedl vedoucí Ústavu práva a technologií a současně prorektor pro legislativu, informační technologie a korporátní vztahy Masarykovy univerzity Radim Polčák.

Uzavřená smlouva umožní kromě výuky a vzdělávání i přípravu a následné uskutečnění společných projektů zaměřených na výzkum a vývoj v dané oblasti. Smlouvu o spolupráci při řešení problémů spojených s provozem služeb ICT a kybernetickou bezpečností na expertní úrovni uzavřela Masarykova univerzita už v roce 2017 také s Národní agenturou pro komunikační a informační technologie (Nakit).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám