Hlavní obsah

Firefox má dvě kritické chyby. Zneužívají je hackeři

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned dvě kritické bezpečnostní chyby byly objeveny v oblíbeném internetovém prohlížeči Firefox. Situace je o to vážnější, že je již zneužívají hackeři k cíleným útokům. Společnost Mozilla, která za tímto webovým browserem stojí, již vydala potřebné opravy.

Foto: koláž Novinky.cz

Logo Firefoxu

Článek

„Populární webový prohlížeč Firefox od společnosti Mozilla obsahuje dvě kritické zranitelnosti – CVE-2020-6819 a CVE-2020-6820 –, které jsou aktivně zneužívané útočníky a mohou vést ke vzdálenému spuštění kódu,“ varoval Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Trhlinu mohou zneužít počítačoví piráti k tomu, aby do počítače propašovali prakticky libovolný škodlivý kód. S jeho pomocí by pak byli schopni přistupovat k uloženým datům, odposlouchávat internetovou komunikaci či počítač úplně zotročit.

Nebezpečnou chybu Windows zneužívají hackeři. Oprava neexistuje

Bezpečnost

Takový stroj se pak klidně i bez vědomí uživatele může stát součástí botnetu (síť zotročených počítačů), který kyberzločinci zpravidla zneužívají k rozesílání spamu nebo k DDoS útokům.

Právě proto by uživatelé s instalací aktualizace neměli otálet. „Mozilla vydala opravenou verzi prohlížeče s označením Firefox 74.0.1 a Firefox ESR 68.6.1. Všem uživatelům a administrátorům doporučujeme provést nezbytné aktualizace,“ uzavřel Bašta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám