Hlavní obsah

Německo vyzvalo ruskou vládu, aby zastavila kybernetické útoky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá vláda vyzvala Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky na německé instituce. Terčem hackerů se v uplynulých měsících opakovaně stal Spolkový sněm.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV), jak se oficiálně jmenuje německá civilní kontrarozvědka, zaznamenal, že četnost takových útoků na politiky a strany se zvyšuje před nadcházejícími parlamentními volbami. Nové poslance budou Němci vybírat 26. září.

„Spolková vláda se vším důrazem žádá ruskou vládu, aby okamžitě skončila s nepřípustnými kybernetickými aktivitami,” prohlásila na pondělní vládní tiskové konferenci mluvčí německého ministerstva zahraničí. Dodala, že tuto žádost ruské diplomacii v uplynulém týdnu osobně tlumočil náměstek ministra zahraničí Miguel Berger.

Německý parlament čelil podle tajných služeb kybernetickým útokům několikrát, postiženi byli i vládní poslanci konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie SPD. To, že stopy takových útoků často vedou do Ruska, říkají němečtí politici zcela otevřeně. Obětí hackerů se stala v roce 2015 podle německých médií i Merkelová, která Moskvu v souvislosti s kybernetickými aktivitami opakovaně kritizuje za porušování mezinárodního práva a evropských hodnot.

Na konci června kancléřka poslancům na Německo-francouzském parlamentním shromáždění řekla, že Evropská unie musí zorganizovat společný summit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, protože by tak bylo mimo jiné možné šéfovi Kremlu přímo říci, že kybernetické útoky nejsou základem produktivního partnerství.

Šéf ruské rozvědky: Lichotí mi to, ale za hackerskými útoky na USA nestojíme

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám