Hlavní obsah

Útočili ruští hackeři, tvrdí ukrajinská tajná služba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská zpravodajská služba SBU v úterý oznámila, že zabránila rozsáhlému kybernetickému útoku ruských hackerů, kteří chtěli „získat přístup k utajovaným údajům nejvyšších orgánů státní moci” na Ukrajině. SBU obvinila hlavní ruskou tajnou službu FSB, že stojí za počítačovými piráty, kteří útok podnikli, uvedla agentura Reuters.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Kyjev již dříve obviňoval Moskvu z velkých kybernetických útoků v rámci „hybridní války” proti Ukrajině, Rusko to však popírá. FSB se k poslednímu obvinění ještě nevyjádřila.

SBU podle agentury Reuters neuvedla, zda poslední incident způsobil škody.

Budou se mstít? Kreml je znepokojen zprávami o kyberútoku USA

Bezpečnost

„Díky pohotové reakci SBU se podařilo odstranit následky (útoku hackerů ze skupiny Armageddon) a odstranit předpoklady pro případný nepovolený přístup ruských tajných služeb ke státním informacím,” ujistila SBU podle agentury Unian. SBU také tvrdí, že ve spolupráci s dalšími složkami a úřady se podařilo zjistit totožnost osob podílejících se na útoku.

Minulý měsíc ukrajinské úřady obvinily nejmenované ruské internetové sítě z útoků na weby ukrajinských bezpečnostních a obranných složek a ze snahy šířit škodlivé dokumenty.

Ukrajinu a Rusko na jaře 2014 znepřátelila ruská anexe Krymu a propuknutí konfliktu s proruskými separatisty na východě Ukrajiny, který si podle Kyjeva vyžádal na 14 000 mrtvých. Rusko zapojení do bojů stále popírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám