Hlavní obsah

Na počítače Čechů útočí nejčastěji tuzemští hackeři

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádné sofistikované zahraniční kampaně – na tuzemské uživatele jsou nejčastěji směřovány kyberútoky, které pochází přímo zevnitř Česka. Vyplývá to z analýzy kyberbezpečnostního týmu Check Point Research, který každý týden v Česku zachytí stovky různých útoků.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V České republice se v průměru stane 640 kyberútoků za týden. To je o něco více, než je celosvětový průměr (594 útoků). Tuzemští uživatelé tak jsou útokům vystaveni častěji, než bývá v globálním měřítku obvyklé.

Za posledních šest měsíců pochází hrozby u nás nejčastěji právě z České republiky (29 %). Následují Spojené státy (28 %), Irsko (20 %), Německo (7 %), Nizozemí (5 %), Spojené království (2 %) a ostatní země (8 %).

Trojan Adwind útočí v Česku stále častěji

Bezpečnost

„Když se podíváme na škodlivé soubory, tak ty jsou v ČR nejčastěji distribuované prostřednictvím webových stránek (92 %). Prostřednictvím e-mailů distribuují útočníci pouze 8 % škodlivých souborů,” říká Peter Kovalčík, bezpečnostní expert ve společnosti Check Point. „Naopak ve světě je přes webové stránky distribuováno jen 63 % škodlivých souborů a 37 % putuje e-mailem,“ dodává.

Pozor na varovné koncovky

Nejčastěji mají škodlivé soubory koncovkou .exe (přes 50 %), škodlivé soubory s koncovkou .rtf tvoří 15 % a .doc zhruba 10 %. „Celosvětově nejsou rozdíly tak výrazné, .exe tvoří 29 % škodlivých souborů distribuovaných e-maily, .doc přibližně 19 % a .rtf 13 %,“ konstatoval Kovalčík.

Podvodné SMS zprávy mohou přijít i ze známých telefonních čísel

Bezpečnost

„U škodlivých kódů distribuovaných prostřednictvím webových stránek je situace ještě jednoznačnější. Zejména v České republice, kde 99 % takových souborů má koncovku .pdf.,” varuje Čechy před zavirovanými PDF soubory Kovalčík. „Naopak ve světě 71 % škodlivých souborů má koncovku .dll, 10 % .exe a následují další formáty,“ dodává.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám