Hlavní obsah

Reklamní viry jsou na vzestupu, bijí na poplach bezpečnostní experti

Novinky, mif

Stále častěji se uživatelé chytrých telefonů a počítačových tabletů s operačním systémem Android mohou setkat s reklamními viry. Jak již samotný název napovídá, jde o škodlivé kódy, které na napadeném zařízení zobrazují nevyžádané reklamy.

Foto: Lindsey Wasson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Před reklamními viry varovali bezpečnostní experti antivirové společnosti Eset s tím, že v posledních týdnech je kyberzločinci nasazují stále častěji. Útočníci je často vydávají za aplikace ke stahování či přehrávání videí.

Stovky milionů mobilů v ohrožení. Oprava nebezpečné trhliny chybí

Bezpečnost

Minulý měsíc dokonce tyto škodlivé kódy kralovaly žebříčku nejrozšířenějších mobilních hrozeb. „Mezi nejčastější hrozbu pro telefony se systémem Android patřil v září tzv. adware. O první dvě příčky se velmi těsně dělí dva zástupci rodiny nazvané Hiddad. V obou případech se jedná o aplikace, které spouštějí skrytě reklamy,“ prohlásil Miroslav Dvořák, technický ředitel pražské pobočky společnosti Eset.

„Jakmile tyto aplikace zapnete, začnou se na pozadí připojovat k reklamním serverům a po nějaké době vám začnou inzerci zobrazovat. Uživatel ale žádnou aktivitu nevidí. Působí to tedy dojmem, že aplikace nefunguje,“ doplnil Dvořák.

Útočníci si přišli na miliony eur. Díky jedinému botnetu

Bezpečnost

Hrozbu pro majitele mobilních zařízení představuje také scareware FakeAV, kterému v září patřila třetí příčka. „V tomto případě vydávají podvodníci malware za antivirovou aplikaci. Ta po kontrole zařízení upozorní na přítomnost škodlivého kódu a za poplatek nabízí odstranění infekce. Upozornění má uživatele pouze vyděsit, zpravidla je zařízení zcela v pořádku,“ zdůraznil bezpečnostní expert.

V tabulce níže naleznete přehled deseti mobilních hrozeb pro operační systém Android od Googlu, které trápily uživatele v uplynulých měsících nejčastěji.

Nejčastější kybernetické hrozby pro Android za září 2019:
1. Trojan.Android/Hiddad.HI (3,81 %)
2. Trojan.Android/Hiddad.XF (3,72 %)
3. Trojan.Android/FakeAV (3,24 %)
4. Trojan.Android/Plankton (2,81 %)
5. Trojan.Android/Rootnik (2,23%)
6. Trojan.Android/HiddenApp.HG (1,98 %)
7. Trojan.Android/Hiddad.XO (1,98 %)
8. Trojan.Android/TrojanDropper.Shedun (1,85 %)
9. Trojan.Android/Clicker (1,68 %)
10. Backdoor.Android/Qysly (1,53 %)

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Vrátíme vám peníze, tvrdí podvodníci

Německá divize zkrachovalé britské cestovní kanceláře Thomas Cook varovala před falešnými e-maily, jejichž prostřednictvím se podvodníci snaží získat citlivé...

Výběr článků

Načítám