Hlavní obsah

Trojan Adwind útočí v Česku stále častěji

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrazný nárůst detekcí viru Adwind zachytili v uplynulých týdnech bezpečnostní experti. Jde o relativně známého trojského koně, který koluje internetem už od roku 2016. V poslední době je ale nasazován tak často, že se probojoval až mezi tři nejrozšířenější viry na tuzemském internetu. Vyplývá to z analýzy antivirové společnosti Eset.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Před Adwindem varovali bezpečnostní experti v roce 2016 vcelku pravidelně, tato hrozba se totiž umisťovala v přehledech na prvních příčkách nejrozšířenějších virů.

V následujících letech se však nad Adwindem zavřela voda – skoro se chce říci, že nad ním bezpečnostní experti vyhráli. Zlom nastal až v uplynulých měsících, kdy se s tímto nezvaným návštěvníkem začali uživatelé opět setkávat stále častěji.

Trojský kůň Fareit stojí za každým sedmým útokem na českém internetu

Bezpečnost

Zatímco v srpnu patřila trojanu sedmá příčka, v září byl už na čtvrté. A v říjnu se pak posunul s tříprocentním podílem na třetí místo. Z těchto informací je patrné, že kyberzločinci nasazují virus stále častěji.

Podle bezpečnostní expertů Esetu vyvíjí Adwind útočníci na Blízkém východě. V jeho šíření mu pomáhá fakt, že jde o multiplatformní hrozbu. „Neútočí tedy jen na konkrétní operační systém, například Microsoft Windows, ale napadá i zařízení s Mac OS X,“ prohlásil Martin Jirkal, vedoucí analytického oddělení v pražské pobočce Esetu.

„Adwind je nejsofistikovanější malware psaný v jazyce Java. Jakmile je backdoor aktivní, je schopen odcizit informace o uživateli nebo je útočníci mohou zneužít k distribuci dalšího škodlivého kódu,“ přiblížil hrozbu Jirkal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám