Hlavní obsah

Na náš parlament útočili Rusové, tvrdí Norové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Za srpnovým kybernetickým útokem na norský parlament stálo Rusko, uvedla norská ministryně zahraničí Ine Eriksenová Söreideová. Hackeři tehdy načas získali přístup do elektronické komunikace některých poslanců a jejich asistentů. Ruské velvyslanectví v Oslu obvinění označilo za provokaci.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Na základě informací, které má vláda k dispozici, jsme vyhodnotili, že za těmito aktivitami stálo Rusko,” citovala agentura Reuters z prohlášení šéfky diplomacie severského státu. „Toto je závažný incident a dotýká se nejdůležitější demokratické instituce,” dodala.

Norské bezpečnostní složky zaznamenaly kybernetický útok na emailové účty malého počtu poslanců a zaměstnanců parlamentu 24. srpna. Pomocí „okamžitých opatření” se sice podařilo útok zastavit, ukradeno bylo nicméně „různé množství dat” norských poslanců a jejich asistentů. Původce útoku úřady tehdy neoznámily.

Hackeři kradli vládní dokumenty nepozorovaně devět let

Bezpečnost

Ministerstvo zahraniční neuvedlo, zda Norsko hodlá učinit odvetná opatření, například ve formě vyhoštění někoho z ruských diplomatů v zemi.

Ruské velvyslanectví v Oslu později označilo obvinění za „záměrnou provokaci, poškozující bilaterální vztahy”. Oslo podle něj nepodložilo své tvrzení důkazy a ambasáda obvinění považuje za „nepřijatelné”, uvedla agentura Reuters.

Norsko je členem Severoatlantické aliance a v oblasti Arktidy sdílí s Ruskem krátkou společnou hranici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám