Hlavní obsah

Ministerstvo zahraničí posílí kybernetickou bezpečnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo zahraničí hodlá nakoupit pro své ústředí i pro zastupitelské úřady v zahraničí nové firewally za 52,6 milionu korun. Investice, kterou dostane v pondělí pro informaci vláda, by měla posílit kybernetickou bezpečnost české diplomacie, vyplývá z předkládací zprávy. Ministerstvo zahraničí v uplynulých letech opakovaně čelilo kybernetickým útokům.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zakázka zahrnuje nákup firewallů nové generace i jejich pětiletou údržbu a servisní práce. Ministerstvo na nákup využije peníze ze schváleného rozpočtu pro letošní rok.

Úřad svůj záměr podává vládě pro informaci na základě lednového rozhodnutí kabinetu, že ministři musejí předkládat všechny záměry na IT zakázky v hodnotě více než šest milionů korun. Vláda tuto povinnost zavedla v reakci na kritizovanou zakázku na elektronické dálniční známky, kvůli níž skončil ve funkci ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO).

Ministerstvo zahraničí v minulosti opakovaně čelilo kybernetickým útokům. Loni v červnu hackeři narušili vnější počítačovou síť ministerstva, ve které nejsou utajované informace. Počátkem roku 2016 se podle Bezpečnostní informační služby (BIS) hackerům podařilo narušit systém ministerstva a zhruba rok měli přístup ke 150 schránkám zaměstnanců, odkud kopírovali e-maily včetně příloh.

Ruští hackeři se snaží ukrást informace o vývoji vakcíny na koronavirus, tvrdí několik zemí

Koronavirus

Reklama

Související články

Na scéně je nový vyděračský virus

V posledních měsících byly vyděračské viry z rodiny ransomwarů spíše na ústupu, nyní se však začal internetem jako lavina šířit nový záškodník Avaddon, který...

Výběr článků

Načítám