Hlavní obsah

Kaczyński: E-maily vládních úředníků napadli hackeři z ruského území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polští vládní úředníci a poslanci z různých politických stran se stali terčem rozsáhlého kybernetického útoku, který byl veden z ruského území. Podle agentury PAP to prohlásil místopředseda polské vlády Jaroslaw Kaczyński s odvoláním na tajné služby Polska a jeho spojenců. Podobně se záhy po Kaczyńském vyjádřil i premiér Mateusz Morawiecki.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Jaroslaw Kaczyński

Článek

"Analýza našich tajných služeb a tajných služeb našich spojenců nám dovoluje jasně říci, že kyberútok byl veden z území Ruské federace," uvedl Kaczyński, který předsedá parlamentnímu výboru pro obranu a národní bezpečnost. Kyberútok, o němž tento měsíc informovala místní média, označil za "rozsáhlý".

Premiér Morawiecki také na tiskové konferenci uvedl, že "dostal informace od vnitřní bezpečnostní služby o kyberútoku z Ruska. Dolní komora polského parlamentu se touto kauzou zabývala ve středu na uzavřeném jednání.

Polská média tento měsíc informovala, že soukromé e-mailové účty některých vládních úředníků napadli hackeři. Týkalo se to i soukromého e-mailu šéfa kanceláře premiéra Morawieckého Michala Dworczyka. Ten uvedl, že mu byly ukradeny informace z jeho e-mailové schránky a schránky jeho rodiny. "V tuto chvíli nedokážu říci, kdy přesně můj e-mailový účet napadli hackeři, ale rád bych znovu zdůraznil, že ho nepoužívám pro zasílání jakýchkoli údajů, jejichž zveřejnění by mohlo ohrozit národní bezpečnost," uvedl Dworczyk minulý týden.

Za masivním útokem byli ruští hackeři. Teď to zkouší znovu, varoval Microsoft

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám