Hlavní obsah

Podvodníci lákají na iPhone zadarmo

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako lavina se internetem šíří podvodné nabídky, ve kterých kyberzločinci lákají na prémiové chytré telefony zadarmo – zpravidla na iPhony od Applu. Zneužívají přitom jména operátorů, ale například i zpravodajských serverů. Novinky.cz zmapovaly, jak takový útok probíhá krok za krokem.

Foto: pro Novinky.cz Antonín Nevole

Podvodný článek pod hlavičkou Novinek.

Článek

Všechny podvodné nabídky se šíří nejčastěji prostřednictvím sociálních sítí, nejčastěji skrze Facebook. Kyberzločinci si jednoduše založí smyšlený profil a z něj následně posílají do světa příspěvky odkazující na podvodné weby. Aby se tyto nabídky dostaly mezi co nejvíce lidí, neváhají si ani zaplatit reklamu a své příspěvky promovat.

V minulosti se objevovaly takové nabídky především pod hlavičkou operátorů. Podvodníci se vydávali za zástupce T-Mobilu, Vodafonu či O2 a důvěřivcům slibovali, že získají telefon zadarmo díky tomu, že operátor má nějakou akci či slaví výročí. Pokud uživatel klikl na avizovaný odkaz, zpravidla se dostal na podvodný phishingový web, který pouze imitoval skutečné stránky daného operátora.

Apple rozdává iPhony zadarmo, zkouší opět podvodníci napálit lidi pod hlavičkou Novinek

Bezpečnost
Foto: Novinky

Ukázka podvodné soutěže pod hlavičkou O2.

Vymýšlejí si články

Velmi podobnou taktiku zvolili počítačoví piráti také v případě zpravodajských serverů, místo výročí a akcí si ale vymýšlejí články. Například pod hlavičkou Novinek tak lidé mohou narazit na informace o tom, že Apple rozdává v České republice iPhony, protože jednomu z dodavatelů vyhořel sklad.

Když lidé zprávu rozkliknou, mohou se mylně domnívat, že se ocitli na zpravodajském serveru Novinky.cz. Kybernetičtí piráti totiž ukradli design Novinek, jak je vidět i na fotografiích v úvodu článku.

Cíl útočníků je zřejmý – snaží se uživatele atraktivní zprávou navnadit, aby klikli na podvodné stánky. Pozornější čtenáři si ale všimnou v adresním řádku prohlížeče, že se nenacházejí na stránkách Novinek, ale na cizí doméně, která zpravidla ani nemá koncovku .cz.

Foto: pro Novinky.cz Antonín Nevole

Lidé musí zaplatit údajně pouze poštovné.

Foto: pro Novinky.cz Antonín Nevole

Důvěřivci nevědomky dají útočníkům údaje o své kartě.

Trik s poštovným

Všechny takové podvodné nabídky ale končí vždy stejně. Kyberzločinci na falešných stránkách tvrdí, že lidé telefon získají zadarmo pouze ve chvíli, kdy zaplatí poštovné. Vyplnit je proto nutné své kompletní údaje včetně adresy a telefonního čísla.

Posledním krokem je odeslání platby ve výši několika desítek korun za poštovné, to chtějí uhradit pomocí platební karty dopředu. Důvěřivci tak naservírují podvodníkům detailní informace o své kartě jako na zlatém podnosu.

Špičkový mobil za 38 korun? Lepší je neklikat

Bezpečnost

Objevují se nicméně i varianty, kdy chtějí útočníci zaplatit poštovné převodem na účet. A to je možná ještě horší varianta než při platbě kartou. Prostřednictvím takto nízkých plateb se totiž zpravidla ověřují bankovní účty, když se zakládají prostřednictvím internetu – kromě doložení svých dokladů je tedy nutné provést při založení účtu on-line i platbu z již existujícího účtu.

Útočníci si tak mohou snadno založit na jméno podvedeného důvěřivce bankovní účet, přes který mohou prát špinavé peníze nebo si klidně vzít nějakou půjčku.

Před podobnými podvodnými stránkami by se měli mít uživatelé velmi na pozoru a rozhodně by neměli vyplňovat žádné své údaje. Novinky.cz ani operátoři nemají s podvodným webem vůbec nic společného.

Foto: Novinky

Ukázka podvodné soutěže pod hlavičkou Vodafonu.

Jak se bránit?
Nejlepší samozřejmě je, pokud uživatelé na podobné výzvy vůbec nereagují. Pokud ale lidé již sednou útočníkům na lep, je nutné následně jednat co nejrychleji. Bezprostředně by se měli obrátit na policii a informovat o celém podvodu. Nutné je také kontaktovat banku, na kterou platba odešla. Uživatelé jednoduše zjistí, o jaký ústav jde, podle kódu na konci čísla účtu. Například kód 0100 patří Komerční bance, 0300 ČSOB a 0800 České spořitelně. Na infolince dané banky uživatelé mohou podle svého jména a telefonního čísla ověřit, zda bez jejich vědomí nebyl založen nějaký účet či zda není evidována nějaká půjčka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám