Hlavní obsah

Islámský stát má novou zbraň, vlastní aplikaci pro šifrovanou komunikaci

Novinky, mif

Teroristická organizace Islámský stát má evidentně dostatek zručných počítačových expertů. Ti nyní vytvořili speciální chatovací aplikaci, která umožňuje domlouvat útoky a všechny další činnosti prostřednictvím zašifrovaných zpráv. Tím bezpečnostním složkám z různých koutů světa prakticky znemožňují určovat jejich další cíle.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nová aplikace zvaná Alrawi jasně ukazuje, jak mocným nástrojem může být v rukou teroristů obyčejný chytrý telefon. Nemusí jít přitom ani o žádný speciální model s vojenskou certifikací a zabezpečením, ale klidně jen o levný smartphone za pár stovek s operačním systémem Android.

Právě na této platformě totiž chatovací aplikace Alrawi běží. Jak upozornil server Tech Crunch, aplikace nemůže být stažena z oficiálního obchodu Google Play, Islámský stát ji distribuuje mezi své bojovníky sám. A ti ji střeží podobně jako dříve nacisté šifrovací stroj Enigmu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Program funguje velmi podobně jako jiné šifrovací nástroje. V chytrém telefonu se komunikace zakóduje pomocí speciálního klíče a teprve poté putuje přes internet nebo sítě mobilních operátorů k příjemci – v tomto případě jinému bojovníkovi Islámského státu.

Díky tomu, že je v aplikaci příjemce příslušný klíč, je ji možné opět snadno rozšifrovat. I pokud by tedy zprávu zachytili bezpečnostní experti stojící na druhé straně barikády, jen těžko by byli schopni bez příslušného klíče získat její obsah.

Aplikace není „neprolomitelná“

Takto mohou členové Islámského státu prakticky bez jakýchkoliv obav plánovat teroristické útoky kdekoliv na světě. A bezpečnostní složky se o tom vůbec nemusí dozvědět.

Server Tech Crunch nicméně podotkl, že aplikace nemá prozatím tak sofistikované zabezpečení jako doposud známé programy třetích stran. Rozhodně tedy není „neprolomitelná“. Přesto představuje bezpečnostní hrozbu.

V minulosti používali bojovníci Islámského státu celou řadu známých chatovacích aplikací a sociálních sítí, aby mohli co nejlépe organizovat svoje útoky. Provozovatelé těchto služeb ale jejich komunikační kanály vcelku efektivně blokovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám