Hlavní obsah

Hackerským útokům čelilo MZV, volební web i nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po hackerském útoku musela v pondělí společnost OKD přerušit těžbu ve všech svých dolech. Podobné nájezdy počítačových pirátů přitom nejsou v Česku vůbec ojedinělé. Novinky.cz přináší přehled útoků na českém internetu v posledních pěti letech.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

15. ledna 2015 - Terčem hackerského útoku se staly internetové stránky Českého statistického úřadu (ČSÚ); byly zhruba dvě hodiny nedostupné.

23. prosince 2015 - Hackeři zaútočili na twitterový účet tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Objevily se na něm falešné komentáře vyzývající k nenávisti vůči uprchlíkům.

Foto: Novinky

Bohuslav Sobotka

5. ledna 2016 - Cílem dalšího útoku se stal Sobotkův e-mail. Korespondence byla zveřejněna na extremistickém webu White Media. Hackeři napadli také Sobotkův webový blog, dostali se též do e-mailů poslanců ČSSD Jana Chvojky a Jana Birkeho.

26. dubna 2016 - Hackeři zaútočili na stránky ČSSD. Snahou bylo upravit jejich obsah, nebo web alespoň vyřadit z provozu.

27. dubna 2016 - Terčem útoku se staly servery ČTK, zpravodajský servis a jeho dodávka klientům ohroženy nebyly. Hackeři tvrdili, že jsou rovněž autory útoku na internetové stránky ČSSD.

30. května 2016 - Hackeři hlásící se k Anonymous napadli web Senátu. Důvodem byl nesouhlas se zákonem o regulaci hazardu. Podle médií hackeři zaútočili i na stránky policie, ministerstva vnitra a ČSSD.

Foto: Yves Herman, Reuters

Maska Guye Fawkese, jenž se v 17. století v Anglii pokusil zabít krále a členy parlamentu, je symbolem Anonymous.

1. srpna 2016 - Hackeři hlásící se k Anonymous napadli weby některých firem patřících tehdejšímu ministru financí Andreji Babišovi (ANO). Žádali zrušení elektronické evidence tržeb a zákona o hazardních hrách. Web Agrofertu hackeři opět napadli o tři týdny později.

31. ledna 2017 - Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) sdělil, že e-mailové účty ministerstva napadli hackeři, kteří pronikli do účtů části zaměstnanců resortu, včetně schránky ministra a náměstků. Podle Bezpečnostní informační služby (BIS) za útokem stály ruské zpravodajské služby.

21. října 2017 - Web volby.cz, na kterém Český statistický úřad zveřejňuje výsledky hlasování, během sčítání hlasů sněmovních voleb opakovaně nefungoval. Výpadky způsobil masivní hackerský útok, který ale podle ČSÚ neovlivnil předávání a zpracování výsledků voleb.

Foto: repro volby.cz

Server Volby.cz v roce 2017

23. června 2018 - Počítačovou síť v plicní nemocnici v Janově na Rokycansku napadl hacker. Zašifroval veškerá data, nemocnice se k nim několik dnů nemohla dostat. Nemocnice odmítla vyděračské požadavky a data obnovila ze záloh, lékaři se ale několik dní nemohli dostat ke kartám pacientů.

11. prosince 2019 - Provoz benešovské nemocnice ochromil počítačový kryptovirus, který napadl nemocniční počítačový systém. Nešlo spustit žádný přístroj včetně počítačové sítě, nemocnice zrušila plánované operace. K normálu se začal její provoz vracet po týdnu.

23. prosince 2019 - Společnost OKD z bezpečnostních důvodů okamžitě přerušila těžbu ve všech svých dolech na Karvinsku. Důvodem je hackerský útok, který ochromil její počítačovou síť, informoval mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám