Hlavní obsah

Hackeři ukradli miliardy ve virtuálních mincích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Více než deset procent financí získaných prostřednictvím primární nabídky mincí (ICO) se ztratí nebo je ukradeno při útocích hackerů. Vyplývá to z průzkumu společnosti EY, který se zaměřil na rizika investování do projektů kryptoměn. Společnost analyzovala více než 372 ICO, v rámci kterých jsou nové digitální měny distribuovány zájemcům. Zjistila, že z celkem získaných 3,7 miliardy USD (75,8 miliardy Kč) bylo doposud ukradeno asi 400 miliónů USD (8,2 miliardy korun).

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hackeři v případě krádeže ICO používají nejvíce takzvaný phishing, jehož prostřednictvím každý měsíc ukradnou až 1,5 miliónu USD. Principem phishingu je rozesílání zpráv, které předstírají, že pocházejí z populárních sociálních sítí, aukčních webů, on-line platebních portálů, úřadů státní správy nebo od IT administrátorů. Přes tyto zprávy se hackeři snaží získat citlivé údaje uživatele.

Výzkum také ukázal, že objem ICO se snižuje. Loni v listopadu dosáhlo svého cíle méně než 25 procent ICO, zatímco ještě v červnu to bylo 90 procent.

Investiční šílenství

Studie přichází v době investičního šílenství do kryptoměn. Mladé firmy prostřednictvím ICO získávají stovky miliónů dolarů přes internet na financování svých projektů, přitom často mají jen hrstku zaměstnanců a jen stručně načrtnutý podnikatelský plán.

"Problémy se získáním potřebné částky z ICO v poslední době se dají částečně připsat nižší kvalitě projektů a problémům, které se objevily kolem dřívějších projektů," uvedl analytik EY Paul Brody. "Šokovala nás kvalita některých stručných plánů, viděli jsme jasné chyby v kódování a viděli jsme také střet zájmů mezi společnostmi, které vydávají měny, a komunitou jejich vlastníků," dodal.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

EY rovněž uvádí, že ohodnocení ICO je často vedeno takzvaným syndromem FOMO, což je zkratka z anglických slov Fear Of Missing Out. Tedy strachem z toho, že něco zmeškáme. Nemá žádnou souvislost s tržními základy, jako je například příprava projektu. Syndrom FOMO tak přiměl investory, aby vkládali peníze do ICO rekordním tempem. Deset nejkratších ICO přilákalo v průměru 300 000 dolarů za sekundu, upozorňuje agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám