Hlavní obsah

Hackeři Ruska a KLDR napadají výzkum covidové vakcíny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Hackeři pracující pro ruskou a severokorejskou vládu napadli několik organizací a společností, které se zabývají léčbou nemoci covid-19 a vývojem koronavirové vakcíny. S odvoláním na prohlášení softwarové firmy Microsoft o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Alexander Zemlianichenko Jr, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Microsoft uvedl, že ruská hackerská skupina známá jako Fancy Bear spolu se severokorejskými aktéry přezdívanými Zinc a Cerium se zapojila do nedávných pokusů o proniknutí do sítí sedmi farmaceutických společností a vývojářů vakcín v Kanadě, Francii, Indii, Jižní Koreji a Spojených státech.

Softwarová společnost dále uvedla, že většina cílů byly organizace, které testují koronavirovou vakcínu. Většina těchto útoků skončila nezdarem, blíže neupřesněný počet jich však podle Microsoftu uspěl. Podrobnější informace o cílech útoků, popisu jejich provedení ani časovém období firma nesdělila.

Hackeři se zaměřují na pacienty s koronavirem

Bezpečnost

Nařčení z kybernetické špionáže přichází v době, kdy světové mocnosti skrytě soupeří v závodě o vakcínu proti koronaviru, poznamenala agentura. Podle Reuters rovněž dokládají dlouhodobou snahu Microsoftu o nastavení celosvětových pravidel, která by zakázala hackerské útoky proti zdravotnickým zařízením.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám