Hlavní obsah

Hackeři dokážou napadnout i faxy. Útoky mohou postihnout nemocnice i banky

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektronická korespondence a mobilní telefony jsou v dnešní době všudypřítomné. Přesto například v bankovnictví či zdravotnictví se stále ještě těší popularitě faxy pro odesílání nejrůznějších informací. Bezpečnostní experti z antivirové společnosti Check Point však nyní upozornili, že faxy mohou být relativně snadno zneužity při útocích hackerů.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Celosvětově je stále aktivních víc než 300 miliónů faxových čísel,“ uvedli bezpečnostní experti.

Problém je podle nich hlavně v tom, že fax je velmi často součástí all-in-one tiskáren, které jsou připojené do domácích i podnikových sítí. A to přes síťový kabel, wi-fi, Bluetooth a další rozhraní, navíc jsou připojené k PSTN telefonní lince kvůli podpoře faxových funkcí.

Objeveno hned několik zranitelností

„Proto jsme analyzovali, jestli kyberútočníci nemohou nějak tuto formu komunikace zneužít a ohrozit podnikové sítě,“ podotkli bezpečnostní experti s tím, že výsledky výzkumu zranitelností v all-in-one tiskárnách s faxovými funkcemi rozhodně nejsou pozitivní.

„Objevili jsme v nich řadu zranitelností, které je možné zneužít k infiltraci do domácích a podnikových sítí, převzít tak kontrolu nad tiskárnou a následně už si mohou útočníci dělat v celé síti prakticky cokoli,“ zdůraznili bezpečnostní experti.

Útočníkům přitom podle nich stačí znát faxové číslo a odeslat škodlivý kód jako součást zaslaného obrázku. Detaily přesného průběhu útoku bezpečnostní experti samozřejmě zatím tají, aby nedali kyberzločincům do rukou návod, jak na přístroje s faxovými funkcemi zaútočit.

Reklama

Výběr článků

Načítám