Hlavní obsah

Falešný bankéř nabízí v e-mailu čtvrt miliardy korun nalezených na účtech

Právo, Barbora Janáková

Stačí poslat kontaktní údaje a pohádkové dědictví je vaše. Tuto lákavou nabídku rozesílá e-mailem člověk, který si říká Andrew Brown. S největší pravděpodobností se ovšem jedná o podvodníka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ahoj, kamaráde Já jsem Dr. Andrewa Browna auditu vedoucí oddělení NATWEST BANK LONDON Harlesden,“ tak začíná e-mail, který má redakce Práva k dispozici.

Následuje obchodní návrh, který – jak Brown lámanou češtinou evidentně z internetového překladače vysvětluje – bude přínosný pro obě strany.

„V mém oddělení být šéf operace větší regionální kanceláře v Londýně jsem objevil částku ve výši 16,5 miliónu liber (627 miliónu korun) v účtu že patří do jedné z našich zahraničních zákazníků,“ shrnuje svoji situaci Brown.

Peníze mají být židovského multimilionáře z Mexika Tomáše Saby Masriho, který zemřel před pěti lety při letecké nehodě. Společně s ním zahynula i jeho žena, syn a snacha.

„Pilot byl také mrtvá,“ dodává Brown a tím hasnou všechny naděje na šťastný konec.

Lákavá nabídka

Po tragické pasáži přichází ovšem ta lákavá. Brown vysvětluje, že žádní příbuzní zesnulého multimilionáře se o dědictví nepřihlásili, ačkoli na ně čekal dost dlouho. A na řadu tak přichází příjemce e-mailu.

„Mám usilovat o váš souhlas k vám jako další příbuzný / bude příjemce zemřelého tak, že výtěžek z tohoto účtu oceněn na 16,5 milionů liber, může být vyplacena na vás,“ nabízí Brown s tím, že 60 procent si nechá a 40 procent převede na vás. Výsledná částka tedy je zhruba 251 miliónů korun.

Brown přiznává, že byste se za příbuzného měli vydávat právě vy, abyste si společně mohli dědictví rozdělit. Samozřejmě přitom apeluje na důvěru, spolupráci a dodává, že se vše vyřídí u soudu a proběhne to legální cestou.

„Bude popraven“

„Já vám zaručit, že to bude popraven za legitimní uspořádání, které vás ochrání před jakékoli porušení zákona,“ dodává, přičemž pravděpodobně myslí druhý význam anglického slova „executed“, tedy vykonán.

Brown následně příjemce ­e-mai­lu žádá, aby mu zaslal své kontaktní údaje, ideálně rychle, protože má jenom sedm dní na vyřízení.

Stačí tedy jenom uvést jméno a příjmení, telefonní číslo, kontaktní adresu, povolání, věk, pohlaví a státní příslušnost a časem se podle jeho slibů stane oslovený člověk majitelem 251 miliónů korun.

„Usilovat o to, dejte mi vědět vaše rozhodnutí, spíše než mě čekat,“ uzavírá svoji nabídku Brown. Vzhledem k špatnému překladu je celý e-mail obtížně čitelný. Je pod ním ale anglická verze, která je srozumitelnější.

Rozhodně neodpovídat

Celá věc vypadá jako jednoznačný podvod, navíc ne příliš promyšlený. Není totiž jasné, proč by měl bankéř z Londýna posílat dědictví po zesnulém židovském multimilionáři z Mexika do ČR. Policie má v této souvislosti v otázce možných podvodných e-mailů jasno.

„Tam je jediná rada: na takové e-maily neodpovídat. Rozhodně nikam neposílat peníze nebo neuvádět své osobní údaje anebo přístupové údaje k internetovému bankovnictví,“ upozornil mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Právě tamní policisté vyšetřují počítačovou kriminalitu a podobné podvodné snahy o vylákání osobních údajů či přímo peněz od důvěřivých lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám