Hlavní obsah

CIA plánovala hackování aut

Vlámat se do auta umí každý, pokud má třeba cihlu. Sofistikovanější systémy už umí na dálku odemknout auto jako dálkovým ovladačem. Uniklé dokumenty CIA na WikiLeaks ukázaly, že americká špionážní služba plánovala nabourání se do programů aut pro jejich ovládnutí.

Foto: General Motors

Až 60 miliónů vozidel mohlo být cílem CIA. (Ilustrační foto)

Článek

Spoustu lidí nenechává chladnými to, že kdokoli se jim může dostat do počítače či mobilu, využívat ho, sledovat, odposlouchávat… Říká se tomu hacknutí. Podle dokumentů zveřejněných na WikiLeaks v této činnosti CIA vyvíjela řadu aktivit. Ukazuje se, že plánovala ovládnout na dálku i auta.

Objevily se totiž složky, kde CIA předpokládá, že ovládnutí systémů vozidel by mohlo mít „potenciál pro oblast misí“. Co to znamená?

Jako hračka na dálkové ovládání

Představte si auto s teroristou, který ujíždí pryč a než by ho policie chytla, už by se ztratil v nepřehledné džungli města. Hackerský útok by ho ale mohl vlastně zatknout. Uzamkl by ho v automobilu a řídil by ho tam, kam by bylo zapotřebí. Třeba k nejbližší policejní hlídce.

Je to přitažené za vlasy? Už v roce 2015 svolal Jeep do servisů 1,5 miliónu vozidel, protože server Wired ukázal, že hackeři (a byli to soukromníci, žádná organizovaná a státem podporovaná skupina) dokážou modelu Cherokee za jízdy nabourat vnitřní systém a převzít nad ním kontrolu. [celá zpráva]

Dokumenty na WikiLeaks ukazují, že CIA se zaměřila na systém QNX od BlackBerry, který je dnes součástí šedesáti miliónů vozidel po celém světě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám