Hlavní obsah

Chrome obsahuje kritickou chybu. V ohrožení jsou milióny uživatelů

Novinky, lez

Kritická bezpečnostní trhlina byla odhalena v oblíbeném internetovém prohlížeči Chrome od společnosti Google. Vzhledem k tomu, že zranitelnost se týká všech podporovaných operačních systémů, v ohrožení jsou desítky miliónů uživatelů z celého světa.

Foto: Koláž Novinky.cz

Logo internetového prohlížeče Chrome

Článek

Chrome je aktuálně nejpopulárnějším webovým prohlížečem, což dokazuje i početná skupina uživatelů, která se podle nejstřízlivějších odhadů počítá na desítky miliónů. Právě proto se ale na něj vcelku pravidelně zaměřují počítačoví piráti.

Kritické zranitelnosti, které mohou zneužít hackeři, tak u tohoto internetového browseru bývají odhaleny zpravidla alespoň jednou měsíčně. Koneckonců v ohrožení byli uživatelé Chromu již v listopadu. [celá zpráva]

Oprava je již k dispozici

A jak je nyní zřejmé, ani v prosinci tomu nebude jinak. Tvůrci totiž tento týden ohlásili, že prohlížeč obsahuje kritickou bezpečnostní chybu. To jinými slovy znamená, že je počítačoví piráti mohou zneužít k tomu, aby do počítače propašovali prakticky libovolný škodlivý kód. Stejně tak ale mohou přistupovat k nastavení napadeného stroje či uloženým datům na pevném disku.

Ohroženi jsou majitelé prakticky všech aktuálně dostupných operačních systémů. Chyba se totiž týká verzí tohoto browseru pro operační systémy Windows, Mac OS a Linux.

Google naštěstí již trhlinu v nejnovější verzi opravuje, stejně jako řadu dalších chyb. Ty však již nemají nálepku „kritické“, ale pouze „důležité“. Pro uživatele by tak neměly představovat žádné velké bezpečnostní riziko – jsou určeny spíše ke zlepšení funkčnosti jednotlivých součástí internetového prohlížeče.

S instalací neotálet

V každém případě není příliš rozumné s instalací updatu otálet. V případě, že uživatelé nemají nastavenou automatickou instalaci aktualizací, neměli by s jejich stažením otálet. V opačném případě nechávají pro počítačové piráty otevřena zadní vrátka do svých počítačů.

Nainstalovat aktualizaci manuálně je možné prostřednictvím nápovědy, konkrétně v části „O aplikaci Chrome“. Po rozkliknutí této nabídky se uživateli automaticky nabídne instalace nejnovější verze.

Chrome není jediným prohlížečem, který trápí nebezpečné chyby. Tento týden byla kritická zranitelnost opravena například také ve Firefoxu. [celá zpráva]

Anketa

Jaký používáte internetový prohlížeč?
Google Chrome
46,9 %
Internet Explorer
9 %
Mozilla Firefox
25,6 %
Kombinaci více prohlížečů
12,9 %
Jiný
5,6 %
Celkem hlasovalo 1685 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám