Hlavní obsah

Česko si polepšilo, v mezinárodním žebříčku kybernetické bezpečnosti je na 35. místě

– Praha

Česká republika si loni polepšila v mezinárodním hodnocení připravenosti na kybernetické útoky. Proti roku 2015 se posunula o šest míst dopředu a patří jí celosvětově 35. příčka. Vyplývá to z hodnocení OSN Global Cybersecurity Index, které zveřejnila organizace CZ.NIC na svém blogu. V žebříčku si nejlépe stojí Singapur, USA a Malajsie, následují Omán a Estonsko.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Mezinárodní srovnání připravenosti a vyspělosti jednotlivých zemí v oblasti kybernetické bezpečnosti je založeno především na hodnocení oblastí, jako jsou legislativa, organizační kapacity či mezinárodní spolupráce. V rámci hodnocení ČR získala body například i za projekt bezpečnostního routeru Turris, aktivní podporu zakládání CSIRT týmů nebo kurzů pořádaných Akademií CZ.NIC.

V jiném hodnocení National Cyber Security Index (NCSI), což je projekt Estonska, který ale srovnává pouze 26 zemí, se Česko umístilo na první příčce. Projekt hodnotil například existenci národní strategie pro oblast kybernetické bezpečnosti a její implementaci, právní postižitelnost jednání kybernetické trestné činnosti včetně ratifikace mezinárodní Úmluvy o kybernetické kriminalitě. Do projektu téměř není zapojená Afrika, Asie a až na Kanadu ani Severní a Jižní Amerika.

Mezi další kritéria společná pro obě srovnání patří existence vzdělávacích programů na jednotlivých stupních škol či realizace osvětových aktivit.

Svou roli ve výsledcích představovala i metodologie a podrobnější otázky řešené Mezinárodní telekomunikační unií pro OSN. „Obě srovnání však potvrzují pozitivní trend připravenosti na kybernetické útoky, který potvrdilo i cvičení Locked Shields, v rámci kterého byl nejlepší český tým,“ dodal Jiří Průša z CZ.NIC.

Reklama

Výběr článků

Načítám