Hlavní obsah

České domácnosti čelí téměř 10 000 hackerských útoků každý den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krádeže uživatelských hesel, podvodné webové stránky, útoky na bankovní účty či nejrůznější mobilní hrozby. Škodlivé kódy číhají na uživatele internetu prakticky na každém kroku. To potvrzují i nová data bezpečnostních expertů, podle nichž čelí tuzemské domácnosti bezmála 10 000 hackerských útoků každý den.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Rostoucí počet kybernetických nájezdů potvrzují data bezpečnostního systému Sentinel, který využívají české routery Turris Omnia a hardwarový firewall Turris Shield. Tyto zařízení monitorují všechny pokusy o průnik do domácí či firemní sítě a chrání uživatele před jednotlivými hrozbami právě na úrovni sítě.

I díky tomu má nicméně správce české národní domény CZ.NIC, které za projektem Turris stojí, přesný přehled o všech reálných hrozbách, které na tuzemské uživatele číhají. „Všechny naše routery jsou vybaveny dynamickým firewallem, který se na základě nasbíraných informací o bezpečnostních hrozbách automaticky aktualizuje často i 3000krát denně,“ vysvětlil Petr Palán, který má značku Turris na starosti.

20 nejhloupějších hesel na internetu

Bezpečnost

„Tento náš vysoce sofistikovaný bezpečnostní ekosystém zaznamenal během prvního čtvrtletí letošního roku denně v průměru více než 9300 pokusů o získání kontroly nad každým routerem,“ upozornil Palán. Zdůraznil přitom, že data o jednotlivých hrozbách jsou samozřejmě sbírána anonymně.

Podle něj lidé hackerům sami práci usnadňují, protože na vlastní bezpečnost tolik nedbají. „Vzhledem k tomu, že většina uživatelů používá stejná hesla pro přístup do mnoha služeb i zařízení, je pro hackera často snadné proniknout pomocí získaných informací i do dalších, mnohem citlivějších účtů uživatele,“ varoval šéf značky Turris.

„Většina uživatelů si neuvědomuje, jak intenzivně se útočníci snaží pomocí automatických algoritmů prolomit zařízení, která mají doma. Málokdo dokáže také domyslet všechna nebezpečí, která souvisí s úspěšným kybernetickým útokem,” zdůraznil Michal Hrušecký, technický ředitel projektu Turris.

Foto: archív výrobce

Hardwarový firewall Turris Shield

Tři nejobávanější viry

Vůbec nejrozšířenějším virem pro stolní počítače byl v uplynulém měsíci Dridex. „Je to bankovní trojan, který cílí na platformu Windows a šíří se prostřednictvím spamových kampaní a exploit kitů, které využívají techniku WebInjects k zachycení a přesměrování bankovních přihlašovacích údajů na server ovládaný útočníkem. Dridex kontaktuje vzdálený server, odesílá informace o infikovaném systému a může také stahovat a spouštět další moduly pro vzdálené ovládání,“ přiblížil chování viru Růžička.

Druhá příčka patří bankovnímu trojskému koni IcedID, který k šíření používá spamové kampaně. Navíc tento záškodník využívá k maskování a krádežím finančních dat řadu sofistikovaných technik.

Trojlístek nejrozšířenějších počítačových virů uzavírá Lokibot. „Lokibot krade informace, nejčastěji je šířen phishingovými e-maily a je používán ke krádežím dat, jako jsou přihlašovací údaje k e-mailu nebo hesla ke kryptopeněženkám a FTP serverům,“ uzavřel bezpečnostní expert.

Přehled nejčastěji detekovaných mobilních hrozeb naleznete v našem dřívějším článku:

Šest nejobávanějších virů na internetu

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám