Hlavní obsah

Čechům chodí povolávací rozkazy. SMS jsou podvodné, varuje ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco svět napjatě sleduje vývoj války na Ukrajině, Českem se začaly šířit podvodné SMS zprávy, které se tváří jako povolávací rozkazy od armády. Ministerstvo obrany se však v sobotu od esemesek distancovalo a varovalo, že jde o podvod.

Foto: Monika Hlaváčová, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Vážený občane České Republiky, vzhledem situace u okolních států si vás dovolujeme předvolat na Ministerstvo obrany,“ stojí v podvodné zprávě.

SMS je psána s chybami, přesto mohou někteří příjemci znejistit a považovat ji za pravou, protože se v ní uvádí, kdy a kam přesně se mají dostavit, že s sebou mají mít lékařský posudek a že další informace naleznou v dopise zaslaném na jejich adresu.

„Pokud vám přijde zpráva tohoto typu, nevěnujte jí pozornost a odesílatele blokujte. Jedná se o falešnou zprávu,“ varovalo v sobotu odpoledne ministerstvo obrany na Twitteru.

Cílem této poplašné zprávy je patrně šířit paniku. Z příspěvků na sociálních sítích je patrné, že tyto SMS zprávy chodí nahodile, tedy například i ženám a dětem.

„Česká republika a její občané jsou v bezpečí. Naším hlavním úkolem je v tuto chvíli maximální materiální podpora Ukrajině,“ doplnilo ministerstvo.

Kybernetičtí šmejdi zneužívají válku na Ukrajině. Lákají z lidí peníze

Bezpečnost

Poplašné SMS zprávy o testování

Poplašné SMS se šířily v Česku už v souvislosti s koronavirem. Na podzim roku 2020 chodily lidem zprávy s údajnými informacemi o výsledcích testování na covid-19. Pod hlavičkou Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) chodily i pacientům, kteří na testování vůbec nebyli.

Cílem takovýchto SMS zpráv bylo vyvolat paniku – stejně jako v případě povolávacího rozkazu. Poplašné zprávy zasílané pod hlavičkou nemocnice ale zároveň podkopávaly důvěru lidí v celý systém testování.

Hackeři se zaměřují na pacienty s koronavirem

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám