Hlavní obsah

Časovaná bomba? Čtvrtina lidí oprávnění mobilních aplikací vůbec neřeší

Novinky, huj

Zhruba čtvrtina lidí se vůbec nezajímá o to, jaká oprávnění mají jednotlivé aplikace, když je instalují do svých zařízení. Často tak povolují například přístup ke kameře či mikrofonu i programům, které to vůbec nepotřebují. Dokládá to průzkum antivirové společnosti Kaspersky.

Foto: Eva Plevier, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Oprávnění aplikací neřeší 23 % respondentů. To jinými slovy znamená, že pokud se jim aplikace líbí a chtějí ji nainstalovat, vůbec se nezajímají o to, co všechno bude daný program na jejich zařízení dělat. Podle bezpečnostních expertů je to časovaná bomba.

Je totiž jen otázkou času, než jejich soukromí nějaká aplikace právě prostřednictvím mikrofonu či kamery naruší. Nejrůznější podvodníci totiž mohou práva jednotlivých aplikací zneužít k tomu, aby uživatele na dálku odposlouchávali či nahrávali prostřednictvím integrované kamery v mobilu či tabletu.

Hackeři napodobovali Netflix, aby mohli šířit virus

Bezpečnost

Aplikace s nadstandardními právy se totiž může v zařízení chovat v podstatě jako virus – rozdíl je pouze v tom, že si takový program nainstalovali lidé do svých přístrojů sami. „Řada lidí ještě nezná zásady bezpečnosti při používání webové kamery a neseznámila se se základními prvky kybernetické bezpečnosti,“ konstatovala Marina Titovaová, bezpečnostní expertka ze společnosti Kaspersky.

Podle ní se ale situace postupně zlepšuje. „Pozorujeme však silný pozitivní trend zvyšujícího se povědomí o potřebě on-line bezpečnosti a rizicích spojených s potenciálními hrozbami. Vede k proaktivnějšímu chování uživatelů, kteří podnikají preventivní opatření a kontrolují oprávnění jednotlivých aplikací předtím, než jim povolí přístup ke kameře a mikrofonu,“ konstatovala Titovaová.

„Očekáváme také, že rostoucí zájem o kybernetickou bezpečnost podpoří i firmy pořádáním příslušných školení pro jejich zaměstnance – je to v jejich zájmu, protože audio a video zařízení jsou nyní široce používána pro práci z domova,“ uzavřela bezpečnostní expertka.

Raději neinstalovat

V každém případě by lidé měli vždy kontrolovat, jaká oprávnění po nich jednotlivé aplikace při instalaci požadují. Pokud bude chtít například předpověď počasí či horoskop přístup ke kameře, patrně bude něco v nepořádku. V takovém případě je tedy vhodnější danou aplikaci vůbec neinstalovat.

Vhodné je také stahovat programy pouze z oficiálních obchodů, a ještě před stažením si pročíst recenze uživatelů, kteří daný program již nainstalovali. V řadě případů totiž na nekorektní chování tvůrců aplikací upozorní přímo lidé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám